Artykuły z kategorii: Żywienie dzieci
Nadmierne wydzielanie insuliny. Jak z nim walczyć?
Choć nie jest oficjalnie uznana za jednostkę chorobową – coraz więcej osób otrzymuje taką diagnozę. Insulinooporność. Dziś potrafimy ją lepiej diagnozować i leczyć. Obok wielu predyspozycji wynikających z wieku, wagi ciała i obecności innych chorób, jej rozwojowi sprzyja nieprawidłowa dieta, wszechobecność cukru w wielu produktach spożywczych, a także ograniczona aktywność fizyczna. Dlatego można twierdzić, że insulinooporność to dziś schorzenie cywilizacyjne.
Alergia pokarmowa a wysypka – co powinien wiedzieć każdy rodzic?
Nie każda wysypka świadczy o alergii pokarmowej. Nie każda alergia pokarmowa manifestuje się poprzez wysypkę. Alergeny pojawiające się w pożywieniu mogą wywoływać szereg objawów, co stosunkowo łatwo pozwala na zdiagnozowanie przypadłości. Niestety nie u wszystkich pacjentów łatwo postawić trafną diagnozę.
(O)mega zdrowy posiłek dla dziecka? W jesiennym menu postaw na ryby
Czego nie może zabraknąć w diecie dziecka w okresie jesienno-zimowym? Ryb, oczywiście! Są one źródłem cennych składników odżywczych, a także niezbędnych kwasów Omega-3, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzmocnienie odporności. Według badania IMAS [1], przeprowadzonego w ramach kampanii Karp – Zdrowy z Natury, dla aż 80 proc. Polaków to właśnie różne aspekty zdrowotne są głównymi powodami, dla których włączają ryby do menu najmłodszych.
Żywienie niemowląt: jakie mleko modyfikowane wybrać?
Karmienie piersią niesie za sobą ogromną ilość korzyści. Zapewnia maluchowi właściwy rozwój psychomotoryczny oraz wzrost. Eksperci są zgodni co do tego, żeby niemowlę do 6. miesiąca życia karmione było wyłącznie piersią. Kontynuowanie karmienia piersią może trwać, dopóki matka i dziecko tego chcą. Nie zawsze jednak jest ono możliwe czy to ze względów zdrowotnych, czy psychologicznych. Rozwiązaniem w takim wypadku staje się mleko modyfikowane. Jakie mleko dla noworodków będzie najlepsze? Kiedy należy zmienić mleko początkowe na następne i jak właściwie je wybrać?
- Reklama
Brak apetytu – kiedy należy reagować?
Utrata łaknienia to często naturalny stan, który pojawia się np. podczas przeziębienia, czy zatrucia – wtedy organizm jest skoncentrowany na walce z patogenami i na regeneracji, a trawienie schodzi na dalszy plan. Konieczne jest w takich okresach obniżonego łaknienia przyjmowanie dużej ilości płynów, bo ich niedobór, to ryzyko niebezpiecznego odwodnienia. Brak ochoty na jedzenie może skutkować niedoborem niezbędnych składników odżywczych, witamin, niedożywieniem, anemią, nadmiernym obniżeniem masy ciała, również obniżeniem nastroju, osłabieniem koncentracji i funkcji poznawczych. O problemach z łaknieniem opowiada Monika Krzysztofik, psychodietetyk, psycholog i psychoterapeutka.
Jak nie uzależnić się od cukru?
Cukier – czy można się od niego uzależnić? Naukowcy są zgodni – uzależnienie od cukru istnieje i wbrew pozorom, wcale nie tak prosto zrezygnować z cukru. Jakie konsekwencje niesie nadmierne spożywanie cukru? Kiedy mówimy o uzależnieniu?
Co powinni jeść najmłodsi i dlaczego jest to takie ważne?
Jadłospis dziecka w wieku przedszkolnym ma zapewnić mu nie tylko składniki pokarmowe, niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu, ale również dostarczyć energię do nauki, zabawy i aktywnego funkcjonowania. Sposobami na mądrą, zbilansowaną dietę przedszkolaka dzieli się specjalistka ds. żywienia.
Nie ma zdrowej diety dziecka bez zdrowej diety rodzica
Rosnące problemy z otyłością wśród dzieci, obniżenie sprawności fizycznej i jakości żywności to kwestie, które mają ogromny wpływ na przyszłość naszych dzieci. Jak możemy ograniczyć negatywne zmiany cywilizacyjne i podejmować bardziej świadome decyzje w kwestii żywienia dzieci? O najważniejszych zasadach żywienia dzieci oraz sposobach na problemy z odżywianiem rozmawiał prezes Fundacji Orły Sportu Rafał Wosik oraz Magdalena Kubik – dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem prowadząca bloga www.dietetykdzieciecyradzi.pl, a prywatnie mama i zaangażowana propagatorka zdrowego odżywiania.
Mleko modyfikowane – jakie jest najlepsze?
Mleko modyfikowane należy do preparatów zastępczych, które w wyniku procesu obróbki chemicznej zostało jak najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego. Wartościowe mleko modyfikowane zapewnia dziecku istotne dla rozwoju tłuszcze oraz inne składniki pokarmowe (m.in. witaminy).
Nietolerancja laktozy – globalny problem
Problem nietolerancji laktozy towarzyszy człowiekowi, od kiedy mleko pojawiło się w diecie człowieka, jednak dopiero XX wiek przyniósł specjalistyczne badania dotyczące podłoża tego zjawiska. Nietolerancja jest efektem niedoboru enzymu – laktazy, odpowiadającej za trawienie laktozy, zawartej w mleku i przetworach mlecznych. Wachlarz objawów nietolerancji jest szeroki i niestety często mylony z alergią pokarmową, jednak, jak wskazują liczne badania, podłoże obu tych procesów patologicznych jest zupełnie odmienne.
- Reklama
Co Twoje dziecko powinno jeść zimą?
Wartościowe i regularne posiłki to podstawa prawidłowej diety dziecka, która zapewni mu harmonijny rozwój. Zimowe potrzeby dziecięcego organizmu różnią się nieco od tych w pozostałych porach roku. Niskie temperatury, mało słońca, infekcje – wszystko to sprawia, że maluch potrzebuje więcej energii. Dowiedz się, jak powinien wyglądać prawidłowy jadłospis dziecka w porze zimowej.
Uważaj na nadmiar żelaza u Twojego dziecka
Jako rodzic chcesz ustrzec swoje dziecko przed anemią. Być może podajesz mu suplementy, wzbogacone żelazem płatki śniadaniowe czy inne produkty spożywcze. Czy wiesz jednak, że nadmiar tego pierwiastka może być równie groźny jak niedobór? A nawet groźniejszy…
Soki alternatywą dla owoców i warzyw
Dieta dziecka powinna być zbilansowana oraz zawierać wszystkie, zalecane produkty z piramidy żywieniowej, by dać dziecku możliwość bezpiecznego wzrostu oraz rozwoju. Jak wskazują wyniki badań, dieta dzieci w Polsce jest uboga z grupę produktów, które mają w diecie ogromne znaczenie – mowa o warzywach i owocach. Unikanie owoców i warzyw bywa wynikiem niewiedzy rodziców w tym zakresie i tu widoczna jest duża rola pediatrów, z drugiej jednak strony, sama niechęć dzieci do spożywania tych produktów również stanowi znaczący problem. Na pomoc w tej sytuacji mogą przyjść soki owocowe.
Wpływ odżywiania na zdrowie psychiczne i fizyczne dzieci cz.1
Od 1980 roku rejestruje się wśród dzieci coraz więcej przypadków alergii, astmy, ADHD i autyzmu. Niektóre statystyki mówią o 50% wzroście tych zaburzeń w ciągu ostatnich 20 lat. Coraz więcej dzieci ma dysleksję oraz różnego rodzaju problemu szkolne. Według niektórych naukowców i lekarzy, problem leży w zachwianiu równowagi wewnętrznego ekosystemu oraz jelitach ("rozszczelnienie barier"). Przyczyną tego stanu są zmiany w środowisku zewnętrznym, stylu życia, diecie, ekspozycji dziecka na toksyny oraz przewlekły stres.
Choroby związane z glutenem. Celiakia, alergia na pszenicę, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Choroby z kręgu glutenozależnych w ostatnich latach znalazły się w kręgu zainteresowań wielu specjalistów w dziedzinie gastroenterologii, żywienia oraz pediatrii. Zaczęto poszukiwać patomechanizmów nietolerancji pokarmowych i opracowywać schemat postępowania w przypadku podejrzenia jej występowania. Celiakia nie jest jedyną chorobą związaną z alergią na gluten. Jak się okazuje nieceliakalna nadwrażliwość na gluten może występować znacznie częściej.
Co wiemy o wodzie dostępnej publicznie?
Umożliwienie dzieciom i młodzieży bezpośredniego korzystania z wody wodociągowej do picia podczas pobytu w placówkach szkolno-wychowawczych jest obecnie szeroko promowane w USA i wielu krajach europejskich.
Suplementacja diety niemowlaka i dziecka
Okres niemowlęcy to okres intensywnego wzrostu i rozwoju. Wiele szlaków metabolicznych i procesów biologicznych wymaga prawidłowego stężenia mikroelementów i witamin. U dzieci do pierwszego roku życia istotna jest suplementacja witaminą D, która bierze udział m.in w gospodarce wapniowo-fosforanowej. U starszych dzieci dobrze zbilansowany jadłospis zazwyczaj zaspokaja zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidlowego funkcjonowania. Istnieją jednak wyjątki od tej reguły.
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, to pojęcie stosunkowo nowe - jako jednostkę chorobową, sklasyfikowano ją w 2010 roku. Długi czas kwestionowano istnienie tego typu przypadłości. Co ciekawe - dolegliwości, jakie asystują chorobie, zarówno pacjenci, jaki i lekarze znają już bardzo długi okres czasu (kilkadziesiąt lat). Schorzenie stwierdza się po wyeliminowaniu podejrzeń, że jest to celiakia bądź alergia na gluten.
Jakie ryby i w jaki sposób podawać dzieciom?
Ryby w jadłospisie niemowlaka i dziecka są bardzo istotnym elementem. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wchodzą w skład błony komórkowej wielu komórek młodego organizmu. Podając ryby swojemu dziecku wzmacniasz jego układ nerwowy, układ odpornościowy oraz wzrok. Nalezy pamiętać by wybierać tłuste ryby morskie, szczególnie łososia, szprota, halibuta. Natomiast pewne odmiany są przeciwskazane dla małych dzieci.
Woda czy soki? Płyny w diecie niemowlaka i dziecka
Czy mleko kobiece to najlepszy i jedyny płyn dla niemowlaka? Czym kierować się przy wyborze wody dla małego dziecka i czy to w ogóle ma jakieś znaczenie? Czy soki owocowe do dobry wybór dla naszych pociech? W tym artykule znajdziecie Państwo odpowiedzi na te i podobne pytania dotyczące płynów w diecie niemowląt i dzieci. (Ten artykuł powstał na podstawie najnowszych wytycznych żywienia niemowląt. Aktualizacja 2016 rok.)