Artykuły z kategorii: Żywienie dzieci
Mleko modyfikowane – jakie jest najlepsze?
Mleko modyfikowane należy do preparatów zastępczych, które w wyniku procesu obróbki chemicznej zostało jak najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego. Wartościowe mleko modyfikowane zapewnia dziecku istotne dla rozwoju tłuszcze oraz inne składniki pokarmowe (m.in. witaminy).
Nietolerancja laktozy – globalny problem
Problem nietolerancji laktozy towarzyszy człowiekowi, od kiedy mleko pojawiło się w diecie człowieka, jednak dopiero XX wiek przyniósł specjalistyczne badania dotyczące podłoża tego zjawiska. Nietolerancja jest efektem niedoboru enzymu – laktazy, odpowiadającej za trawienie laktozy, zawartej w mleku i przetworach mlecznych. Wachlarz objawów nietolerancji jest szeroki i niestety często mylony z alergią pokarmową, jednak, jak wskazują liczne badania, podłoże obu tych procesów patologicznych jest zupełnie odmienne.
Co Twoje dziecko powinno jeść zimą?
Wartościowe i regularne posiłki to podstawa prawidłowej diety dziecka, która zapewni mu harmonijny rozwój. Zimowe potrzeby dziecięcego organizmu różnią się nieco od tych w pozostałych porach roku. Niskie temperatury, mało słońca, infekcje – wszystko to sprawia, że maluch potrzebuje więcej energii. Dowiedz się, jak powinien wyglądać prawidłowy jadłospis dziecka w porze zimowej.
Uważaj na nadmiar żelaza u Twojego dziecka
Jako rodzic chcesz ustrzec swoje dziecko przed anemią. Być może podajesz mu suplementy, wzbogacone żelazem płatki śniadaniowe czy inne produkty spożywcze. Czy wiesz jednak, że nadmiar tego pierwiastka może być równie groźny jak niedobór? A nawet groźniejszy…
- Reklama
Soki alternatywą dla owoców i warzyw
Dieta dziecka powinna być zbilansowana oraz zawierać wszystkie, zalecane produkty z piramidy żywieniowej, by dać dziecku możliwość bezpiecznego wzrostu oraz rozwoju. Jak wskazują wyniki badań, dieta dzieci w Polsce jest uboga z grupę produktów, które mają w diecie ogromne znaczenie – mowa o warzywach i owocach. Unikanie owoców i warzyw bywa wynikiem niewiedzy rodziców w tym zakresie i tu widoczna jest duża rola pediatrów, z drugiej jednak strony, sama niechęć dzieci do spożywania tych produktów również stanowi znaczący problem. Na pomoc w tej sytuacji mogą przyjść soki owocowe.
Wpływ odżywiania na zdrowie psychiczne i fizyczne dzieci cz.1
Od 1980 roku rejestruje się wśród dzieci coraz więcej przypadków alergii, astmy, ADHD i autyzmu. Niektóre statystyki mówią o 50% wzroście tych zaburzeń w ciągu ostatnich 20 lat. Coraz więcej dzieci ma dysleksję oraz różnego rodzaju problemu szkolne. Według niektórych naukowców i lekarzy, problem leży w zachwianiu równowagi wewnętrznego ekosystemu oraz jelitach ("rozszczelnienie barier"). Przyczyną tego stanu są zmiany w środowisku zewnętrznym, stylu życia, diecie, ekspozycji dziecka na toksyny oraz przewlekły stres.
Choroby związane z glutenem. Celiakia, alergia na pszenicę, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Choroby z kręgu glutenozależnych w ostatnich latach znalazły się w kręgu zainteresowań wielu specjalistów w dziedzinie gastroenterologii, żywienia oraz pediatrii. Zaczęto poszukiwać patomechanizmów nietolerancji pokarmowych i opracowywać schemat postępowania w przypadku podejrzenia jej występowania. Celiakia nie jest jedyną chorobą związaną z alergią na gluten. Jak się okazuje nieceliakalna nadwrażliwość na gluten może występować znacznie częściej.
Co wiemy o wodzie dostępnej publicznie?
Umożliwienie dzieciom i młodzieży bezpośredniego korzystania z wody wodociągowej do picia podczas pobytu w placówkach szkolno-wychowawczych jest obecnie szeroko promowane w USA i wielu krajach europejskich.
Suplementacja diety niemowlaka i dziecka
Okres niemowlęcy to okres intensywnego wzrostu i rozwoju. Wiele szlaków metabolicznych i procesów biologicznych wymaga prawidłowego stężenia mikroelementów i witamin. U dzieci do pierwszego roku życia istotna jest suplementacja witaminą D, która bierze udział m.in w gospodarce wapniowo-fosforanowej. U starszych dzieci dobrze zbilansowany jadłospis zazwyczaj zaspokaja zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidlowego funkcjonowania. Istnieją jednak wyjątki od tej reguły.
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, to pojęcie stosunkowo nowe - jako jednostkę chorobową, sklasyfikowano ją w 2010 roku. Długi czas kwestionowano istnienie tego typu przypadłości. Co ciekawe - dolegliwości, jakie asystują chorobie, zarówno pacjenci, jaki i lekarze znają już bardzo długi okres czasu (kilkadziesiąt lat). Schorzenie stwierdza się po wyeliminowaniu podejrzeń, że jest to celiakia bądź alergia na gluten.
- Reklama
Jakie ryby i w jaki sposób podawać dzieciom?
Ryby w jadłospisie niemowlaka i dziecka są bardzo istotnym elementem. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wchodzą w skład błony komórkowej wielu komórek młodego organizmu. Podając ryby swojemu dziecku wzmacniasz jego układ nerwowy, układ odpornościowy oraz wzrok. Nalezy pamiętać by wybierać tłuste ryby morskie, szczególnie łososia, szprota, halibuta. Natomiast pewne odmiany są przeciwskazane dla małych dzieci.
Woda czy soki? Płyny w diecie niemowlaka i dziecka
Czy mleko kobiece to najlepszy i jedyny płyn dla niemowlaka? Czym kierować się przy wyborze wody dla małego dziecka i czy to w ogóle ma jakieś znaczenie? Czy soki owocowe do dobry wybór dla naszych pociech? W tym artykule znajdziecie Państwo odpowiedzi na te i podobne pytania dotyczące płynów w diecie niemowląt i dzieci. (Ten artykuł powstał na podstawie najnowszych wytycznych żywienia niemowląt. Aktualizacja 2016 rok.)
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe LC-PUFA w diecie niemowląt i małego dziecka
Tłuszcz należy do podstawowych składników energetycznych dostarczanych w żywności, ułatwia wchłanianie witamin A, D, E i K oraz stanowi źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ogólne zapotrzebowanie na tłuszcze wynosi około 50-55% energii w pierwszym i 40% energii w drugim półroczu życia dziecka.
Żywienie niemowląt - aktualne zalecenia dotyczące wybranych produktów oraz suplementacji witamin D i K - cz. 2
W artykule zostały przedstawione najnowsze zalecenia dotyczące żywienia zdrowych niemowląt wydane przez polskich ekspertów oraz aktualne zasady suplementacji witamin D i K oraz kwasów omega 3. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u najmłodszych dzieci ma wpływ na ich stan zdrowia w późniejszych latach. W drugiej części artykułu zawarte są informacje dotyczące wprowadzania mięsa oraz ryb do diety oraz pojenia niemowląt. Wspomniano również o roli takich pierwiastków jak żelazo i fluor. Podane zostały najnowsze zalecenia suplementacji witamin D oraz K, a także kwasów omega 3.
Zdrowe i pyszne drugie śniadanie
Co dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły? To pytanie spędza sen z powiek niejednemu rodzicowi. Szczególnie, kiedy mamy do czynienia z typowym niejadkiem, a z każdym kolejnym dniem zaczyna nam brakować pomysłów na smaczne posiłki.
Żywienie niemowląt - aktualne zalecenia dotyczące wybranych produktów oraz suplementacji witamin D i K - cz. 1
W artykule przedstawiono najnowsze zalecenia dotyczące żywienia niemowląt oraz aktualne zasady suplementacji witamin D i K. Prawidłowe rozszerzanie diety najmłodszych dzieci, zapewniające pokrycie zapotrzebowania na wszystkie substancje odżywcze warunkuje ich prawidłowy rozwój. W pierwszej części artykułu zawarte są ogólne informacje dotyczące wprowadzania nowych produktów do diety niemowlęcia oraz zasady mówiące o wprowadzania glutenu. Opisano również zalecenia dotyczące żywienia mlekiem modyfikowanym, krowim, kozim, owczym, jajami, a także stosowania tłuszczów spożywczych, cukru oraz soli.
Problemy trawienne a sposób odżywiania we wczesnym dzieciństwie
Właściwe odżywianie ma bardzo duże znaczenie, w szczególności w okresie noworodkowym i dziecięcym, dając możliwości rozwoju młodemu organizmowi. W przypadku kiedy dieta jest nieprawidłowa, może doprowadzić do uszkodzeń oraz skutkować rozwojem różnych chorób.
Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym
Gdy nasze dziecko zaczyna uczęszczać do przedszkola chcemy by jadło w nim zdrowe, urozmaicone i do tego smaczne posiłki. Większość rodziców szykując coś do jedzenia dla swojej pociechy chce by zjadła ona wszystko a nie przynosiła kanapkę powrotem do dom. Jak powinno wyglądać żywienie w przedszkolu?
Jak to jest z nietolerancją mleka przez dzieci? Czy to rzeczywiście początki alergii?
Obalamy mity, między błędnym rozumieniem pojęcia nietolerancja a alergia. Czy Twoje dziecko jest już alergikiem, czy cierpi tylko na chwilową nietolerancję pokarmową?
Pica, czyli kiedy dziecko je to, czego nie powinno
Zdarza się, że dzieci próbują jeść różne rzeczy – piasek, nieczystości z podłogi, papier, etc.,jednak szybko uczą się, że nie smakuje to dobrze i zaprzestają tych praktyk. U małych dzieci jest to naturalny sposób poznawania świata i nie należy traktować tego jako choroby. Niektóre dzieci jednak nie przestają jeść rzeczy, które nie są do tego przeznaczone, schorzenie to nazywa się pica, czyli spaczone łaknienie.