O nietolerancji laktozy, zapewne słyszał każdy. Mało kto wie, że jest to jedna z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. W Polsce, blisko 30 % dorosłych, cierpi na to schorzenie....
Mieszanki sojowe nie zawierają nawet śladu białka mleka krowiego, bowiem zawarte w nich białko jest w całości izolowanym, pełnym białkiem sojowym. Z tego powodu mogą być stosowane w leczeniu...
Lactobacillus GG to skrót od nazwy Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), pod którą kryje się jeden z najlepiej poznanych bakteryjnych szczepów probiotycznych. Wśród swoich licznych działań...
Oznaczanie przeciwciał specyficznych dla celiakii może dać niekiedy wynik ujemny pomimo, że badany jest naprawdę chory na celiakię. Nazywa się to wynikiem "fałszywie ujemnym".
Istnieją dwa podstawowe wskazania do włączenia diety bezglutenowej: potwierdzona celiakia oraz potwierdzona alergia na gluten. W praktyce, oprócz zalecenia diety bezglutenowej, często spotyka się...
Alergia na pokarmy może być alergią trwałą, lub też może ustępować po określonym czasie eliminacji danego antygenu z diety.
Mieszankami elementarnymi nazywamy preparaty mlekozastępcze nie zawierające praktycznie żadnych śladów białka mleka krowiego, ponieważ jego składnikiem białkowym są jedynie wolne aminokwasy.
Mieszanki typu HA (hypoantygenowe) są preparatami powstałymi na bazie mleka krowiego, w których białko zostało poddane częściowej hydrolizie (rozkładowi), tak aby zmniejszyć alergizujące działanie...
Hydrolizaty serwatkowe o wysokim stopniu hydrolizy to grupa preparatów mlekozastępczych (hypoalergicznych), stosowanych w leczeniu alergii na białka mleka krowiego u dzieci.
Hydrolizaty kazeiny o wysokim stopniu hydrolizy to grupa preparatów mlekozastępczych (hypoalergicznych), stosowanych w leczeniu alergii na białka mleka krowiego u dzieci.
Popularne na forum