Wiadomości z kategorii: Żywienie
Plaga otyłości wśród dzieci – Polska niechlubnym liderem rankingu
Lekarze alarmują – coraz więcej dzieci w naszym kraju zmaga się z otyłością, która przez ekspertów WHO została uznana za jedną z chorób cywilizacyjnych. Liczba otyłych dzieci rośnie, a konsekwencje w przyszłości mogą być bardzo poważne.
Światowy Tydzień Karmienia Piersią – globalne wyzwanie
Pierwsze dni sierpnia to obchodzony corocznie Światowy Tydzień Karmienia Piersią. W tym roku jego hasłem przewodnim jest „Edukacja i Wsparcie” – dwa niezbędne działania, które mają pomóc osiągnąć zakładany przez WHO cel na rok 2025. Obecnie niespełna połowa dzieci na świecie jest karmiona wyłącznie mlekiem matki.
Woda gazowana – czy jest niezdrowa?
O tym, że woda gazowana jest szkodliwa dla zdrowia, rodzice mówią dzieciom od młodych lat, nie chcąc podrażniać ich gardła. Czy jednak rzeczywiście woda gazowana negatywnie wpływa na zdrowie człowieka? Jakie skutki niesie picie wody gazowanej zamiast zwykłej, niegazowanej?
Banki mleka coraz większym hitem w Polsce!
Banki mleka cieszą się coraz większą popularnością również w Polsce. W ubiegłym roku z oferty banków mleka skorzystało blisko 3600 dzieci. 19 maja obchodziliśmy Światowy Dzień Honorowej Dawczyni Mleka Kobiecego.
- Reklama
Przetworzona żywność może negatywnie wpłynąć na rozwój kości dziecka
Dzieci, które często jedzą niezdrowe jedzenie, mogą być bardziej narażone na nieprawidłowy rozwój kości. Zdaniem ekspertów odkrycie to jest ważne, ponieważ wielu nastolatków spożywa żywność przetworzoną przemysłowo nawet codziennie.
Jakie mleko należy podawać dzieciom?
Mleko jest dobrym źródłem wapnia, witaminy D i białka. W zależności od wieku większość dzieci powinna pić od 2 do 4 szklanek mleka każdego dnia, szczególnie jeśli nie spożywają żadnych innych pokarmów bogatych w wapń, takich jak jogurt, ser czy inne napoje wzbogacone tym pierwiastkiem.
Programy promujące zdrową żywność sposobem na przekonanie dzieci do zdrowych przekąsek?
Niejednokrotnie rodzice młodych pacjentów pytają pediatrów o to, jak przekonać je do tego, aby sięgały one po zdrowe przekąski. W końcu o tym, że często zdecydowanie niełatwo jest przekonać kilkulatka do zastąpienia chipsów czy paluszków owocem lub warzywem, nie trzeba przekonywać ani lekarzy, ani rodziców. Okazuje się jednak, że rozwiązanie może być prostsze, niż można by tylko przypuszczać – naukowcy z Tilburg University w Holandii przekonują, że pomocne w kształtowaniu dziecięcych nawyków żywieniowych może być pokazywanie im odpowiednich programów telewizyjnych.
Sejm przyjął ustawę o podatku od cukru. Czy spowoduje on mniejszą otyłość wśród Polaków?
Sejm przyjął tzw. ustawę cukrową. Resort zdrowia wprowadzenie podatku tłumaczy dbałością o zdrowie Polaków. Czy jednak wprowadzenie kolejnego podatku naprawdę zmniejszy otyłość wśród społeczeństwa? Czy to tylko kolejny sposób na łatanie dziury budżetowej?
Niepokojące dane dotyczące otyłości wśród dzieci
Otyłość uznawana jest za plagę XXI wieku. Również wśród dzieci odnotowuje się coraz większą liczbę dzieci, które nie mają nadwagi, a zaawansowaną otyłość. Jakie kroki należy podjąć, aby przeciwdziałać temu niepokojącemu zjawisku?
Karmienie piersią – najlepszy sposób na zdrowie dziecka!
Kobiecy pokarm jest naturalnym i najlepszym pokarmem, jakie niemowlę może otrzymać. Białka, tłuszcze, węglowodany i sole mineralne występują w nim w proporcjach, których nie posiada żaden sztuczny ekwiwalent, co czyni go idealnie przyswajalnym i bogatym w mikro- i makroelementy. Ważne, by zrozumieć również, jak wygląda cały proces karmienia i jak radzić sobie z towarzyszącymi mu trudnościami.
- Reklama
Dieta wspierająca mały brzuszek dziecka – wskazówki dla mamy
Prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu zależą od wielu czynników, w tym od sposobu żywienia. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w trakcie 6. pierwszych miesięcy życia dziecka pokarmem, który najlepiej spełnia potrzeby malucha, jest mleko mamy. Stanowi ono źródło składników, które mają nieoceniony wpływ na rozwój młodego organizmu, w tym jego dojrzewającego układu pokarmowego. Mały brzuszek maluszka pełni znaczącą rolę – to właśnie w nim zachodzi proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych, które wspierają prawidłowy wzrost i rozwój dziecka.
29 maja – Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego
Każdego roku 29 maja obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego. Inicjatorem tego święta jest Światowa Organizacja Gastroenterologii (WGO). Inicjatywa ta ma na celu zwrócenie uwagi na problem różnego typu schorzeń układu pokarmowego i ich wpływu na nasze samopoczucie.
Przełom w badaniach nad mlekiem mamy
Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO) to 3. pod względem występowania grupa składników stałych pokarmu naturalnego. Ze względu na niezwykle skomplikowaną budowę przestrzenną, dopiero teraz po raz pierwszy udało się otrzymać najważniejszy pod względem występowania HMO.
Smak skrobiowy
Człowiek zgodnie ze swoją fizjologią, jest w stanie rozróżnić pięć podstawowych smaków. Należą do nich smak słodki, kwaśny, gorzki oraz słony wraz ze swoją odmianą umami. Każdy ze smaków rozpoznawany jest dzięki specyficznym receptorom, których obecność jest warunkiem zaliczenia danego smaku do grupy smaków podstawowych. Amerykańscy naukowcy, po przeprowadzeniu doświadczenia badawczego odkryli jednak, że człowiek najprawdopodobniej jest w stanie rozróżnić kolejny smak – skrobiowy.
Substancje z kobiecego mleka mogą zapobiegać zakażeniom paciorkowcowym u dzieci
Karmienie piersią jest zalecanym sposobem karmienia w początkowym okresie życia przez wiele organizacji i towarzystw, w tym również przez Światową Organizację Zdrowia. Zalecenia te nie są wydawane bez powodu – mleko matki jest chociażby odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości niezbędnych dziecku substancji odżywczych. Lista korzystnych właściwości kobiecego pokarmu jest długa, a do tego ulega ona wydłużeniu – okazuje się bowiem, że karmienie naturalne może chronić dzieci przed infekcjami paciorkowcami z grupy B.
Czy Twoje dziecko posiada … gen otyłości ?
Badania naukowe prowadzone w ostatnich latach jednoznacznie wskazują, że istnieje … gen otyłości ! Osoby, które posiadają uaktywnioną wersję genu, często bezskutecznie walczą z dodatkowymi kilogramami. Wadliwa wersja genu MC4R diametralnie wpływa na upodobania smakowe, co w konsekwencji prowadzi do nadmiernej ochoty na posiłki ciężkostrawne i tłuste.
I Narodowy Kongres Żywieniowy za nami!
Czy w jednym miejscu można uzyskać proady żywieniowe od najznamienitszych ekspertów, a dodatkowo poznać najnowsze doniesienia z zakresu żywienia? Tak! Tego typu wydarzenia miały miejsce na I Narodowym Kongresie Żywieniowym, który odbyl się 20.01.2016 w Warszawie
Karmienie piersią i tzw. nawał mleczny
Naturalny pokarm ogrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym rozwój fizyczny oraz psychicznym dziecka. Badania naukowe pokazują, że kobieta powinna karmić swoją pociechę mlekiem z piersi jak najdłużej.
Co zrobić gdy dziecko jest uczulone na mleko krowie?
Zdarza się tak, iż dziecko jest uczulone na mleko krowie. Początkowo gdy jest karmione piersią mogą nie ujawnić się tego objawy, z czasem gdy dziecko zostaje odstawione od piersi i zaczyna jeść różne produktu mogą pojawić się alergie na mleko krowie.
Żółtaczka u noworodków karmionych piersią
Żółtaczka jest stanem, w którym w wyniku gromadzenia się bilirubiny we krwi i tkankach dochodzi do zażółcenia skóry.