Czy dzieciom można podawać produkty sojowe?

Soja została sprowadzona do Europy dopiero w XX wieku, a co ważne występuje w dość dużej ilości odmian (ziarna ciemne i jasne, różnych odmian), zjadane są nie tylko strąki ale również nasiona.
Soja jest zasadotwórcza, zawiera dużą ilość białka (bardzo podobne do białka zwierzęcego) błonnik, witaminę A, B, E, K, PP oraz żelazo, fosfor oraz wapń. Pojawiało się wiele różnych informacji na temat podawania soi noworodkom oraz dzieciom.
Z jednej strony stoją, zwolennicy, którzy twierdzą, iż produkty sojowe są bezpieczne i bardzo zdrowe dla dzieci. Z drugiej strony przeciwnicy, którzy wykazują, że produkty sojowe mogą uczulać (zwłaszcza wcześniaki oraz dzieci w pierwszych trzech tygodniach życia).
Mogą one powodować alergie także u dzieci starszych, gdzie objawem są m.in. brak apetytu, bóle brzucha, zahamowanie wzrostu oraz przybierania na masie a nawet gorączka. Decyzja oczywiście należy do rodziców, którzy powinni ją skonsultować z lekarzem - pediatrą.