Alergie
5 dolegliwości, które mogą świadczyć o tym, że prawdopodobnie masz alergię
Wraz z nadejściem wiosny wielu z nas boryka się z sezonowymi infekcjami. Część objawów, takich jak katar, obniżone samopoczucie czy uporczywe kichanie, może okazać się jednak efektem alergii. Ze względu na duże zanieczyszczenia środowiska czy wysoko przetworzoną żywność, alergików z roku na rok przybywa, warto więc uświadomić sobie, które objawy powinny zmotywować nas do wizyty u lekarza i przeprowadzenia odpowiedniej diagnostyki.
Alergia pokarmowa a wysypka – co powinien wiedzieć każdy rodzic?
Nie każda wysypka świadczy o alergii pokarmowej. Nie każda alergia pokarmowa manifestuje się poprzez wysypkę. Alergeny pojawiające się w pożywieniu mogą wywoływać szereg objawów, co stosunkowo łatwo pozwala na zdiagnozowanie przypadłości. Niestety nie u wszystkich pacjentów łatwo postawić trafną diagnozę.
Alergia u dzieci – kiedy diagnozować, kiedy zacząć odczulanie
Unoszące się w powietrzu pyłki kwitnących drzew i traw sprawiają, że wiosna i lato są trudnym czasem dla alergików. To właśnie w tym okresie rodzice wielu małych dzieci po raz pierwszy obserwują u swoich pociech objawy uczulenia, nie zawsze jednak trafnie rozpoznając problem.
Alergiczne zapalenie spojówek – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć
Swędzące, piekące i zaczerwienione spojówki, a także nadmierne łzawienie zauważa u siebie bardzo wiele osób, jednak czy wszyscy wiedzą, że to objawy alergicznego zapalenia spojówek? Jak rozpoznać u siebie tę dolegliwość, co zastosować, by zmniejszyć dolegliwości oraz kiedy zgłosić się do specjalisty?
- Reklama
5 (nieoczywistych) rad dla alergików
O tym, że alergicy powinni stosować preparaty przeciwhistaminowe, czy też, że podczas alergii na pyłki należy ograniczać czas spędzany na zewnątrz wiedzą wszyscy. Ale kto wie, że chcąc zadbać o oczy, powinniśmy regularnie czyścić…nos? Tę i inne niestandardowe informacje przekazuje dr n. med. Marta Kołacińska-Flont, specjalista alergologii.
Wiosny jeszcze nie widać, ale alergicy już czują, że nadchodzi!
Choć jeszcze wiele osób nosi zimowe kurtki i czapki, a niskie temperatury nadal są normą, to wielu alergików już musi sobie radzić z uciążliwymi objawami sezonowych alergii wziewnych. Problemy alergików zaczynają się na długo przed pojawieniem się zielonych listków na drzewach. – W tym roku pierwsi pacjenci trafili do nas w połowie lutego – tłumaczy dr n. med. Marta Kołacińska-Flont, specjalistka alergologii.
Kontrola alergenów w żywności teraz jeszcze skuteczniejsza
Alergeny powodują nie tylko silną odpowiedź układu odpornościowego ale w skrajnych przypadkach mogą spowodować nawet śmierć. Poza informowaniem o alergenach w pożywieniu nowa technologia produkcji wyrobów spożywczych opracowana przez SGGW może przynieść przełom dla alergików.
Korelacja pomiędzy wytycznymi diagnozowania alergii na mleko krowie u niemowląt a jej faktycznym rozpoznaniem
Analiza przeprowadzona przez Imperial College w Londynie i Sechenov University w Moskwie wykazała związek pomiędzy wytycznymi dotyczących diagnozowania alergii na mleko krowie u niemowląt i małych dzieci z fałszywą diagnozą tego stanu.
Osoby chore na celiakię mają większe ryzyko przedwczesnej śmierci
Osoby z celiakią częściej umierają przedwcześnie - pomimo większej świadomości choroby i lepszej dostępności żywności bezglutenowej. Wskazało na to badanie szwedzkich i amerykańskich naukowców.
Leki przeciwalergiczne a infekcja koronowirusem. Na co uważać?
Alergia jest niewłaściwą reakcją układu odpornościowego człowieka na alergeny pojawiające się w środowisku – np. powietrzu czy pożywieniu. Alergolodzy przestrzegają, że odstawienie leków przeciwalergicznych w dobie pandemii może przynieść tragiczne skutki.
- Reklama
Korelacja pomiędzy leczeniem alergii a COVD-19
Zgodnie z informacją przekazaną przez prezydenta Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej (EAACI) alergicy nie powinny przerywać swojego leczenia w związku z panującą pandemią koronawirusa.
Objawy alergii na orzechy – co powinno niepokoić?
Alergia na orzechy zaliczana jest do tzw. wielkiej ósemki alergenów pokarmowych, czyli takich, które powodują ponad 90% alergii na produkty spożywcze. Czy alergia na orzechy jest groźna? Jak z nią żyć?
Eksperci ostrzegają – alergia plagą XXI wieku
Alergia staje się coraz powszechniejszym schorzeniem wśród dzieci i dorosłych. WHO szacuje, że alergia jest jednym z trzech najczęściej występujących schorzeń przewlekłych na świecie!
Czy dzieci, które mają w domu zwierzęta, są mniej narażone na alergię?
Jak pokazują badania przeprowadzone przez lekarzy z Uniwersytetu w Gothenburgu (Szwecja), dzieci mieszkające w domu ze zwierzętami są mniej narażone na alergie i inne choroby.
Nietolerancja laktozy – globalny problem
Problem nietolerancji laktozy towarzyszy człowiekowi, od kiedy mleko pojawiło się w diecie człowieka, jednak dopiero XX wiek przyniósł specjalistyczne badania dotyczące podłoża tego zjawiska. Nietolerancja jest efektem niedoboru enzymu – laktazy, odpowiadającej za trawienie laktozy, zawartej w mleku i przetworach mlecznych. Wachlarz objawów nietolerancji jest szeroki i niestety często mylony z alergią pokarmową, jednak, jak wskazują liczne badania, podłoże obu tych procesów patologicznych jest zupełnie odmienne.
Prebiotyki w profilaktyce alergii
W marcu 2016 roku na łamach World Allergy Organization Journal został opublikowany artykuł zawierający wytyczne Światowej Organizacji Alergii (World Allergy Organization, WAO) dotyczące profilaktyki występowania chorób alergicznych. W artykule można przeczytać m.in zalecenia dotyczące stosowania prebiotyków czyli substacji wpływających na skład i aktywność mikroflory jelitowej. Podkreślono także niezmiennie, niepodważalne korzyści z karmienia piersią, które w istotny sposób wpływa na tworzenie prawidłowej flory układu pokarmowego dziecka.
Choroby związane z glutenem to nie tylko celiakia
Choroby z kręgu glutenozależnych w ostatnich latach znalazły się w kręgu zainteresowań wielu specjalistów w dziedzinie gastroenterologii, żywienia oraz pediatrii. Zaczęto poszukiwać patomechanizmów nietolerancji pokarmowych i opracowywać schemat postępowania w przypadku podejrzenia jej występowania. Celiakia nie jest jedyną chorobą związaną z alergią na gluten. Jak się okazuje nieceliakalna nadwrażliwość na gluten może występować znacznie częściej.
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, to pojęcie stosunkowo nowe - jako jednostkę chorobową, sklasyfikowano ją w 2010 roku. Długi czas kwestionowano istnienie tego typu przypadłości. Co ciekawe - dolegliwości, jakie asystują chorobie, zarówno pacjenci, jaki i lekarze znają już bardzo długi okres czasu (kilkadziesiąt lat). Schorzenie stwierdza się po wyeliminowaniu podejrzeń, że jest to celiakia bądź alergia na gluten.
Czat z pediatrą - alergologiem w czwartek 16.03.2017 o godzinie 18:45
Serdecznie zapraszamy na chat z dr Agnieszką Krzywicką, która będzie odpowiadała na Państwa pytania w dniu 16.03.2017 (czwartek) o godz. 18:45.
Ryzyko alergii na orzeszki ziemne można zmniejszyć - doniesienia amerykańskich immunologów
„Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów” - takie ostrzeżenie obecne na dużej liczbie produktów sugeruje, że alergia na orzeszki ziemne jest i częsta, i groźna w swoich skutkach. Alergiom próbuje się zapobiegać – wytyczne dotyczące tego, jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia uczulenia na orzeszki, pojawiły się w amerykańskim Journal of Allergy and Clinical Immunology na początku stycznia 2017 r.