Zaloguj
Reklama

Podjadanie między posiłkami grozi próchnicą i otyłością

Podjadanie między posiłkami grozi próchnicą i otyłością
Fot. medforum
(0)

Próchnica to obok otyłości jedna z chorób cywilizacyjnych dotykająca także dzieci. Jak pokazują badania, podjadanie między posiłkami (głównie słodycze, ciastka, chipsy) prowadzi do problemów z jamą ustną oraz wagą najmłodszych. Chore zęby i dodatkowe kilogramy to nie tylko problem estetyczny, nieleczone mogą skutkować poważnymi następstwami zdrowotnymi. Tak istotne jest dlatego, by dieta dziecka była zbilansowana. 

Reklama

Przeprowadzone badania zwyczajów żywieniowych osób borykających się z otyłością wykazały, że ponad 50% energii pochodzi z przekąsek.

Ważne! Skrócony czas między posiłkami i podjadanie przekąsek powoduje, że stają się one kolejnym posiłkiem.

Przekąski to zazwyczaj cukier oraz tłuszcz zwierzęcy (izomery trans i tłuszcze nasycone) – produkty, które przyczyniają się do otyłości.

Próchnica i otyłość – epidemia wśród najmłodszych 

W Polsce z próchnicą zmaga się prawie 96% społeczeństwa, w tym także dzieci – mają ją już przedszkolaki, a w pierwszej klasie szkoły podstawowej próchnicą dotknięty jest co drugi uczeń.

Ważne! Ze statystyk Fundacji Wiewiórki Julii wynika, że 78% dzieci w przedziale wiekowym 7-12 lat ma próchnicę.

Przypadłością równie często wśród dzieci jak próchnica jest otyłość. Jak wykazują statystyki światowe, otyłość dotyka 10% dzieci oraz nastolatków.

Ważne! W Polsce z otyłością zmaga się 12% młodego społeczeństwa.

Próchnica to bakteryjna choroba zakaźna. Powodem jej rozwoju jest nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i równiez uboga w witaminy i nieodpowiednia (m.in. słodycze, produkty bogate w węglowodany) dieta.

Głównym winowajcą odpowiedzialnym za problemy z nadmiernymi kilogramami jest niezdrowe jedzenie i tzw. przekąski, które towarzyszą dzieciom w ciągu dnia, w tym i przed snem.

Przekąski, czyli „jedzenie śmieciowe” to głównie cukier oraz tłuszcz, poza smakiem nie dostarcza organizmowi żadnych potrzebnych elementów. 

Ważne! Chipsy i słodycze stanowią nawet 27% dziennego spożycia kalorii u dzieci w przedziale wiekowym 12-18 lat. 

Próchnica i otyłość – problemy zdrowotne

Zęby mleczne są bardziej podatne na próchnicę - mają cienkie szkliwo i głębokie bruzdy, gdzie zalegają resztki pokarmowe. Ubytki próchnicowe w zębach mlecznych zwiększają ryzyko przeniesienia bakterii i rozwoju próchnicy w wyrzynających się zębach stałych.

Zmiany próchnicowe w jamie ustnej to nie jedynie problem natury estetycznej. Nieleczona próchnica może prowadzić:

  • do chorób (m.in. nerek, serca),
  • do infekcji miazgi i przedwczesnej utraty zębów mlecznych,
  • zaburzeń rozwojowych zgryzu.

fot. panthermedia

Otyłość także nie jest problemem jedynie estetycznym. Przypadłość ta wpływa: 

  • na ograniczenie potencjału rozwojowego,
  • możliwości życiowe,
  • obniża jakość życia.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze