Do tej pory celiakię diagnozowano za pomocą badań serologicznych (z surowicy krwi), wykrywając specyficzne przeciwciała. Dodatnie wyniki badań laboratoryjnych zawsze należało potwierdzić biopsją jelita cienkiego.
W styczniu 2012 roku ESPGHAN (European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) opublikował najnowsze rekomendacje dotyczące diagnostyki celiakii. Najważniejsza zmiana to możliwość odstąpienia od biopsji jelita w niektórych przypadkach oraz wprowadzenie do standardów diagnostycznych badania genetycznego.
Co to jest celiakia?
Celiakia (choroba trzewna) to trwała nietolerancja glutenu, znajdującego się w produktach zbożowych. W wyniku zaburzonej reakcji układu immunologicznego na spożywany gluten, dochodzi do zaniku kosmków jelita cienkiego. Głównym symptomem celiakii są zaburzenia wchłaniania, co powoduje cały szereg kolejnych objawów, tj.:
· zahamowanie przyrostu wagi ciała
· przewlekłe biegunki lub obfite stolce tłuszczowe
· wymioty, bóle, wzdęcia i powiększenie obwodu brzucha, brak apetytu
· zmiana usposobienia (nadpobudliwość lub męczliwość i apatia)
· opóźnienie rozwoju psychoruchowego
· osłabienie siły mięśniowej
· częste infekcje