Dieta kobiety ciężarnej - co jeść a czego unikać

Coraz więcej kobiet zwraca szczególna uwagę na swoją dietę, będąc w ciąży. Ma ona bardzo duży wpływ na przebieg ciąży, rozwój dziecka czy samopoczucie matki.
Pokarmy kobiety ciężarnej powinny być bardzo zróżnicowane. Nie ulega wątpliwości, iż ciężarna powinna jeść w mniejszych ilościach ale częściej.
W trakcie ciąży kobiety ciężarne powinny unikać m.in.:
- surowych jaj,
- mięsa,
- mleka,
- ryb (niektórych gatunków),
- serów pleśniowych,
- napojów gazowanych,
- słodyczy,
- zbyt długo przechowywanych owoców oraz warzyw,
- kawy oraz mocnej herbaty.
Nie wolno także przyjmować lekarstw oraz suplementów diety bez konsultacji z lekarzem. Wśród zalecanych i korzystnych zarówno dla matki jak i dziecka pokarmów wymienia się m.in.: ryby gotowane, wątróbkę, marchewkę, jaja, cielęcinę, wołowinę, różnego rodzaju kiełki, szpinak, fasolę, groch, migdały, ciemne pieczywo, ryż, pomidory, papryka oraz duże ilości napojów.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do zażywanych produktów w trakcie ciąży należy skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem.
Piśmiennictwo
- Tagi:
- odżywianie w ciąży,
- ciąża