Co wiesz o mleku, które dajesz swojemu dziecku?

Na co należy zwracać uwagę wybierając mleko?
Mleko stanowi najtańsze, najłatwiej dostępne i najlepsze źródło wapnia. 99% wapnia zmagazynowane jest w zębach i kościach, 1% krąży we krwi - dzięki temu funkcjonują serce, nerki, płuca, mieśnie.
Z roku na rok Polacy piją coraz mniej mleka - tym samym dostarczają tylko połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń. Ostatnie badania lekarzy z Białegostoku dowodzą, że dzieci, które piją niewiele mleka mają większą podatność na wielokrotne złamania kości - można to uznać za początki osteoporozy.
Aby zaspokoić zapotrzebowanie na wapń - ok. 1000 mg dziennie - dorośli powinni wypić 2 szklanki mleka, a uczniowie około 4 lub 5.
Wybierając mleko należy pamiętać o kilku faktach:
- staraj się kupować mleko o zawartości tłuszczu od 1 do 2% - codziennie dostarczamy duże ilości tłuszczu, wybierając takie mleko możemy zapobiegać np. miażdżycy
- mleko 0% - nie jest zalecane - nie zawiera witamin A, E, D, które są rozpuszczalne w tłuszczach (mleku 1-2%)
- mleko UHT (Ultra Hight Temperature) w kartonie, jest sterylizowane w temperaturze nie niższej niż 135 stopni. Nie jest prawdą, że traci dużo wapnia - traci specyficzny smak
Bądź czujny, gdy przeczytasz:
- nie zawiera konserwantów - żadne mleko ich nie ma
- bez sztucznych dodatków - do mleka nic nie jest dodawane
- czyste, można pić je prosto z kartonu - każde mleko musi być czyste i można je pić z opakowania.
Pamiętaj!
Mleko w proszku - dla dorosłych lub dzieci - to nie to samo co mleko naturalne. Zostało przetworzone przemysłowo - poddane procesowi pasteryzacji, podgrzane i ususzone przez rozpylenie.
Zazwyczaj takie mleko ma więcej tłuszczu i cukru mlecznego - tym samym mniej witamin niż tradycyjne. Ze względu na koncentrację składników jest silniejszym alergenem.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Czy wiesz, co jesz? Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Katarzyna Bosacka