Choroba syropu klonowego

Fot. Panthermedia
Dziecko podczas odpoczynku, sen
Choroba syropu klonowego, zaliczana jest do wad metabolicznych wrodzonych (dziedzicznych).
Reklama
Dziedziczona jest w sposób autosomalnie recesywny. Polega ona na tym, iż organizm nie jest w stanie/ nie potrafi w prawidłowy sposób rozkładać aminokwasów rozgałęzionych, takich jak np. walina czy leucyna, obecnych w pokarmach bogatych głównie w białko. Zjedzenie tych pokarmów, prowadzi do nagromadzenia się w organizmie aminokwasów rozgałęzionych oraz toksycznych produktów ich rozkładu, co w konsekwencji prowadzi do uszkodzenia mózgu i innych narządów.
Konieczne jest w przypadku tej choroby, stosowanie specjalnej diety oraz oznaczanie poziomu tych aminokwasów.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1. Kawalec W., Kubicka K. Pediatria, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3253-9
2. Jones K.L. Smith's Recognizable Patterns of Human Malformation, Saunders, 2005, ISBN 97-807-21606-15-6
3. Cabalska B. Wybrane choroby metaboliczne u dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2002, ISBN 83-200-2645-8
Adres www źródła:
- http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000373.htm
- http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCYQFjAB&url=http%3A%2F%2Felsevier.pl%2Flayout_test%2Fbook_file%2F102%2Fdiagnostykalaboratoryjna.pdf&ei=bSaoVM6xEamqywOovIGoCw&usg=AFQjCNGLSdeBDBKSXEHJ5bmm7_1XpXhn_w&sig2=6l26lNQJ_xOPtCdf1AbtHQ&bvm=bv.82001339,d.bGQ
- http://emedicine.medscape.com/article/946234-treatment
Kategorie ICD:
Reklama