Witam,Moja 19 miesięczna córka od 2 tygodni łapie się w okolicach...
Forum: Przypadki pediatryczne
Temat: wynik USG przezciemięczkowego (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/wynik-usg-przezciemieczkowego/watek/477481/1.html#p477481https://www.forumpediatryczne.pl/forum/wynik-usg-przezciemieczkowego/watek/477481/1.html wynik USG przezciemięczkowego
Witam, córka obecnie ma 4,5 m-ca. Urodziła się w 35/36 tc poprzez cesarskie cięcie z rozpoznaniem hipotrofii wewnątrzmacicznej oraz wrodzonym zapaleniem płuc. Wg skali Apgar została oceniona na 10 pkt. W 5 gż wystąpiły objawy niewydolności oddechowej pod postacią stękania oddechowego, pomrukiwania, szarzenia. Przez ok. 5 godz. była na wsparciu oddechowym nCPAP.
Ze względu na zaobserwowane nieprawidłowości pod względem neurologicznym, po ukończeniu przez córkę 3 m-ca, zgłosiłam się do neurologa dziecięcego. Poprzez podstawowe badania neurolog stwierdziła lekką asymetrię oraz delikatne napięcie mięśniowe oraz zleciła usg ciemiączka. Dodatkowo otrzymaliśmy zestaw ćwiczeń dla córki.
Wynik: Tkanka mózgowa bez zmian. Układ komorowy prawidłowy. Przestrzenie płynowe przymózgowe - przestrzeń podpajęcza dyskretnie poszerzona - do 4 mm obustronnie, szczelina międzypółkulowa 8 mm.
Dodam, że wg pediatry główka rośnie prawidłowo:
7,5 tyg. - 34,5 cm
3 m-c - 37,5 cm
3,5 m-ca - 41 cm
Neurolog po zapoznaniu się z wynikiem usg powiedziała, że mamy odczynienie z niedotlenieniem. Bardzo proszę o ustosunkowanie się do powyższego. Czy rzeczywiście występuje niedotlenienie? Czy jest powód do niepokoju.
Z góry dziękuję i pozdrawiam. - Gość
- Ból w okolicach szczęki i uchaForum: Choroby dziecięce
- Co to może być wizyta u lekarza na jutro
Kochani krostki na nóżkach i raczkach dziecko 4 letnie co to może być ?...
Forum: Choroby dziecięce - Nirmowle nie rośnie
Dzień dobry,mam może nietypowy problem, ale mój synek 5.5miesiaca rosnie bardzo...
Forum: Choroby dziecięce - Duże ciemie
Mój synek ma 6 miesięcy. Został skierowany do neurologa ze względu na...
Forum: Przypadki pediatryczne
- Tematy:
- specjalista
- pediatria