Proszę o pomoc w ocenie sytuacji mojej córki. Ma 36 miesięcy i waży 12 kg....
Forum: Przypadki pediatryczne
Temat: szkarlatyną? (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/szkarlatyna/watek/491562/1.html#p491562https://www.forumpediatryczne.pl/forum/szkarlatyna/watek/491562/1.html szkarlatyną?
Witam,
Moje dziecko (6lat) jakieś 2,5 tygodnia temu skończył brać antybiotyk (Zinnat) z uwagi na stwierdzoną szkarlatynę. Robione miał wówczas badania z krwi: CRP (podwyższony) OB z morfologią (OB 40) ASO (prawidłowe). Objawy jakie wówczas miał to: gorączka do 38C ból gardła wysypka, kaszel, malinowy język i zajady. Po wybraniu antybiotyku (10dni) zrobione było tylko OB które wynosiło 6. Niestety po 2,5 tygodniach znowu wystąpiła gorączka 38C i ból gardła. Pojawił się najpierw lekko malinowy język, na następny dzień obłożony białym nalotem a w kolejnym dniu nalot zniknął a został tylko malinowy język i zajady. Zadnej wysypki nie ma a gorączka od następnego dnia po wystąpieniu utrzymuje się na poziomie 37-37,5C. Gardło na drugi dzień już nie boli. Węzły chłonne nie powiększone jak również śledziona i wątroba jest nie powiększona. Lekarz tym razem nie zlecił żadnych badań a zalecił podanie Ospenu. Postanowiłam więc zrobić dziecku wymaz z gardła (przed podaniem antybiotyku) ale niestety będę go miała w środę. Po zrobieniu wymazu podałam dziecku zntybiotyk ale podałam mu go tylko 2 razy (na wieczór i rano) a następnie zdecydowałam skonsultować diagnozę u innego lekarza, który po zrobieniu (szybkiego) testu na obecność paciorkowca a który okazał się ujemny kazał przerwać podawanie antybiotyku ponieważ wg tego lekarza nie jest to szkarlatyna a może być grzybica i wirusowe zapalenie gardłą . Zalecił natomiast nystatynę. Przyznam że nie wiem która diagnoza jest prawidłowa. Nie mam pojęcia co mam tak naprawdę robić, jestem totalnie zagubiona bo z jednej strony nie chcę osłabiać dzieciaka antybiotykiem jeżeli nie ma takiej potrzeby a z drugiej strony jeżeli to szkarlatyna to boję się następstw nie leczonej choroby. Zastanawiam się też czy grzybica języka może wyglądać jak przy szkarlatynie.
proszę o poradę i dziękuję
Agnieszka - Gość
- Waga 12 kg u trzylatki - niedowaga?Forum: Przypadki pediatryczne
- Nirmowle nie rośnie
Dzień dobry,mam może nietypowy problem, ale mój synek 5.5miesiaca rosnie bardzo...
Forum: Choroby dziecięce - Erytrocyty, krew w moczu
Witam. Z racji że dawno nie wykonywałam dziecku badań moczu, jakiś rok,...
Forum: Przypadki pediatryczne - Dzieci z cytomegalia i zabawa z dziećmi zdrowymi
Witam, dzieci mojej siostry (4, 4, 2 lata) mają cytomegalie 4 latki wrodzoną, 2 latka...
Forum: Przypadki pediatryczne
- Tematy:
- specjalista
- pediatria