Dziewczyny czy wasze dzieci miały jęczmień? co im pomogło?
Forum: Przypadki pediatryczne
Temat: SZCZEPIONKA PRZECIW ODRZE/ŚWINCE/RÓŻYCZCE M-M-RvaxPro a WYSYPKA (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/szczepionka-przeciw-odrze-swince-rozyczce-m-m-rvaxpro-a-wysypka/watek/702393/1.html#p702393https://www.forumpediatryczne.pl/forum/szczepionka-przeciw-odrze-swince-rozyczce-m-m-rvaxpro-a-wysypka/watek/702393/1.html SZCZEPIONKA PRZECIW ODRZE/ŚWINCE/RÓŻYCZCE M-M-RvaxPro a WYSYPKA
witam,
mam poważne wątpliwości, a nie wiem, czy już podnosić alarm, czy to tylko przejściowe...
do rzeczy - 8 stycznia br. mój 13-miesięczny synek dostał szczepionkę jak w temacie. P. doktor powiedziała nam, że w okresie od 5 do 14 dni po szczepieniu, mogą wystąpić objawy niepożądane, jak gorączka, wysypka. Owszem, wysypka wystąpiła (gorączka nie), ale 3 dni po szczepieniu. Na początku pojawiła się na ramieniu, w promieniu ok 4-5 cm od miejsca wkłucia i była taka chropowata (jak ropucha), takie czerwone wypukłe krostki skupione blisko siebie - bardzo nieestetyczna i nieprzyjemna w dotyku. (Kilka dni później posmarowałam ją pudrodermem, który nota bene jako jedyny pomógł nam przy mięczaku zakaźnym, wysypka spłaszczyła się, ale nie zniknęła.) Parę dni po wystąpieniu krostek na ramieniu, wyszły także po obu stronach brzuszka i trochę na pleckach. ale te są po prostu szorstkie, czerwone, nie tak wstrętne jak te z ramienia. I tu moje pytanie - czy możliwe jest, aby dolegliwości poszczepienne w przypadku tej szczepionki wystąpiły wcześniej niż w 5 dniu po? I jak długo wysypka może się jeszcze utrzymywać? Przypomnę, że F. szczepiony był 8-go, a mamy 26 stycznia (18 dni). chyba troszkę za długo to już trwa...
Bardzo proszę o odpowiedź specjalistę, albo chociaż kogoś, kto miał podobną sytuację. Czy mam jechać z dzieckiem do lekarza? - Gość
- co na jęczmień?Forum: Przypadki pediatryczne
- Erytrocyty, krew w moczu
Witam. Z racji że dawno nie wykonywałam dziecku badań moczu, jakiś rok,...
Forum: Przypadki pediatryczne - Nudności i wymioty
Witam, mój 4-letni synek od tygodnia ma nudności i wymioty byłam z nim u...
Forum: Choroby dziecięce - Próby wątrobowe u niemowlaka
Witam Mam pytanie odnośnie wyników krwi córki.Córka ma dwa i...
Forum: Przypadki pediatryczne