co stosujecie na takie problemy? Mój mały zawsze sie okrutnie drapie jak go coś...
Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: "Skaza białkowa"? (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/skaza-bialkowa/watek/5789/1.html#p5789https://www.forumpediatryczne.pl/forum/quot-skaza-bialkowa-quot/watek/5789/1.html \"Skaza białkowa\"?
Nasz synek jest karmiony mieszanką. Początkowo jadł NAN HA, ale w 5. tyg. życia na twarzy pojawila mu się wysypka, w której lekarz rozpoznał skazę białkową. Zmieniliśmy mleko na Nutramigen, wysypka na twarzy złagodniała, ale pojawiła się dodatkowo na "dekolcie" i ramionach. Oprócz mleka maly dostawał jedynie herbatkę koperkową, zrezygnowanie z niej nie przyniosło poprawy. Podejrzenie padło na wodę, ale na wodzie Żywiec zmiany skórne nadal się utrzymywaly. Zauważyłam pewną prawidlowość: gdy długo przebywamy na dworze i często smarujemy buzię Diprobase zmiany na skorze niemal znikają, ale po paru dniach znow powracaja i tak w kółko. Obecnie maly ma 5 m-cy i ostrożnie wprowadziliśmy mu do diety owoce i warzywa - co do skazy nic się nie zmieniło, pojawia sie i znika. Co powinnam zrobic w tej sytuacji, czy należy rozważyć zmianę mleka, a może to nie jest alergia pokarmowa?
Maly nie ma żadnych innych objawów: nosek ma czysty, oddycha bezszelestnie, wysypkę ma tylko na ww obszarach (na nóżkach, pupie, pleckach i brzuszku nie ma ani jednej krostki!), ale boję się tzw. marszu alergicznego. Czy alergolog mogłby tu coś pomóc i w jaki sposób (dieta eliminacyjna nie dała nam odpowiedzi, bo był czas, że dziecko jadlo tylko mleko i żadnej poprawy nie odnotowaliśmy - a może to właśnie jest odpowiedź)?
[addsig]Ostatnia edycja:ane_ta
- Gość
- ukaszenia owadówForum: Pielęgnacja i rozwój dziecka
- Wcześniak nie przybiera na wadze
Hej, pytanie kieruję do mam które urodziły wcześniaków...
Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka - Pomocy.
Moje dziecko ma plamy czerwone, rozprzestrzeniają się. Odstawiliśmy chleb i...
Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka - Suwa sie na pupie nie chce raczkowac
Dzien dobry ... moj synek 10 miesiecy od dluzszego czasu sunie na pupie i nie chce raczkowac ......