Drogie mamy, czy podczas kryzysu laktacyjnego korzystałyście z laktatora, żeby...
Forum: Karmienie niemowląt
Temat: Skaza białkowa i żywienie podczas karmienia piersią (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/skaza-bialkowa-i-zywienie-podczas-karmienia-piersia/watek/1277836/1.html#p1277836https://www.forumpediatryczne.pl/forum/skaza-bialkowa-i-zywienie-podczas-karmienia-piersia/watek/1277836/1.html Skaza białkowa i żywienie podczas karmienia piersią Gość
U mojego synka lekarz stwierdził skazę białkową, kiedy skończył miesiąc. Miał wtedy całą buzię pokrytą ropnymi krostkami, które bardziej się czerwieniły podczas picia. Potem wysypka ta zamieniła się w prawie jednolitą skorupę, twardą, chropowatą i błyszczącą. Karmię dziecko piersią i po odstawieniu mleka i wszyskich (dosłownie nawet śladowych ilości) pochodnych, łącznie z mięsem wołowym i stosowaniu maści robionej na receptę buzia się poprawiła i wszystko zeszło (chociaż czasami dopatruję się leciutkiego jakby grysiku na policzkach i nad oczami). Zrobiliśmy badanie na krew utajoną w kale, które wyszło dodatnie. Kiedy dziecko skończyło 2,5 miesiąca zaczęłam włączać do diety masło (ciągle do nadal), po którym nic się nie działo. Potem próbowałam jeść jogurt naturalny po ok 100g przez 3dni i też żadnych objawów nie zaobserwowaliśmy. Po tygodniu od poprzedniej próby tak samo próbowałam mleko ukwaszone, po którym dziecko było trochę niespokojne. Za jakiś czas spróbowałam mleko zwykłe do kawy przez 3 dni, po którym jednorazowo po kilku dniach pojawiła się lekka wysypka na jednym z policzków tylko jednego wieczora. Po tygodniu od tego zdarzenia wykonaliśmy ponownie test na krew utajoną, który tym razem wyszedł ujemny.
Moje pytanie brzmi: czy ta skaza białkowa ustąpiła i czy dobrze jest jeść ten nabiał w małych ilościach, czy stosować nadal rygorystyczną dietę eliminacyjną jak sprzed prób? Proszę o pomoc, bo jest dużo spzrecznych teorii na temat alergii na białka mleka krowiego i nie wiem czy bardziej szkodzę dziecku nie oswajając go z produktami uczulającymi lub potencjalnie uczulającymi jak np. orzechy, cytrusy, ryby itd., czy podając je poprzez moje żywienie. - Gość
- laktatorForum: Karmienie niemowląt
- Waga niemowlaka
Witam,Proszę o poradę. Moja córka urodziła się z wagą 4180g i...
Forum: Karmienie niemowląt - Sześciolatek i mleko modyfikowane
Dzień dobry, mój sześcioletni synek na śniadanie i przed snem je...
Forum: Żywienie dzieci - mleko modyfikowane
Jakie mleko modyfikowane piją wasze dzieci, powoli myślę o przejściu na MM,...
Forum: Karmienie niemowląt
- Tematy:
- pediatria
- hipp
- dieta dziecka
- żywienie i rozwój