Dzień dobry.Od 7 Msc życia syn ma stwierdzona ciężka astmę oskrzelowa...
Forum: Przypadki pediatryczne
Temat: Rozumienie poleceń. (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/rozumienie-polecen/watek/780347/1.html#p780347https://www.forumpediatryczne.pl/forum/rozumienie-polecen/watek/780347/1.html Rozumienie poleceń.
Witam. Moja córka kończy za 2 tygodnie 2 latka. Mam pewne obawy co do rozumienia przez nią poleceń rodziców oraz rozumienia swoich poleceń.
Przykłady:
Leżę na podłodze na poduszce a córka podchodzi i mówi córka - "daj"
ja - "proszę" i daję poduszkę ona uśmiecha się i znów mówi córka - "daj"
ja - "ale co mam dać?"
córka - "tak"
ja - "tu nic nie ma"
córka - "daj" ...
albo:
mama mówi "zawołaj tatę"
córka - "mama chodź"
ale masz zawołać tatę
córka - "mama chodź"
mama - pokazując palcem tatę "kto to jest?"
córka - "tata"
mama - to zawołaj tatę
córka - "mama chodź"
lub
tata - "zawołaj mamę"
córka - "mama chodź"
mama przychodzi
córka - "mama chodź" ...
Prawie na każde zadane pytanie typu:
- chcesz spać (pytanie zadane o 17 gdzie chodzi spać o 20)
- chcesz klapsa
- zróbmy to, tamto, owo
odpowiada "tak"
odnosimy wrażenie, że to automatyczna odpowiedź, czyli brak zrozumienia i dla zasady odpowiedź "tak" co pokazuje przykład pierwszy
Mówić "daj" nauczyła się może tydzień temu i stąd te pomyłki? Z drugiej strony jak zobaczyła, że coś robię do jedzenia to usiadła przy stole i mówiła "tata am"
Ogólnie sporo już umie ale miała taki okres gdzie przez około 4-5 miesięcy (czyli mając mniej więcej 13-17miesięcy) tak jakby się zatrzymała (dużo bajek oglądała na MiniMini i od tego czasu ma zakaz)
Ogólnie zna nazwy bardzo dużej ilości zwierzątek, naśladuje ich dźwięki, umie polecenia typu:
- wyrzuć do śmieci, zanieś do szuflady ciuszki, zanieś ubrania do pralki
- przynieś lalę (uwielbia lalki), uczesz jej włoski, wysusz jej włoski, nakarm lalę, zrób jej kosi kosi łapci, uśpij lalę (śpiewa aaa kotki dwa), przytul, pocałuj itd
- zapal, zgaś światło
- otwórz drzwi/ zamknij drzwi
- podnieś rękę, nogę, puść oczko,
- połóż się, turlaj się, chodź na czworakach
- umyj rączki, paszki, buzię, szyję, brzuszek - ogólnie pokaże każdą część ciała, włącznie z brodą, wąsem, dziurkami w nosie i uszach
- zna wszystkie literki alfabetu (!)
- zna kilka liter
- rozpoznaje sporo znanych sobie ludzi na zdjęciach (mama, tata, baba, dziadzia, ona sama)
- lubi się przytulać, dawać buziaki, być noszona na rękach
- coraz częściej rozumie zakazy jak coś zbroi to za karę idzie do pokoju czego nie lubi)
- reaguje na imię, wie jak ma na imię, jest kontakt wzrokowy
- uwielbia się wygłupiać, skakać po mnie, jak ją gonię, grać ze mną (i z mamą oczywiście) w piłkę
- jak się schowam i nikogo nie widzi przez jedną dwie minuty to krzyczy "tata" lub "mama"i jak się nie odezwę to w płacz.
- umie włączyć muzykę i tańczy do niej
- umie zaśpiewać piosenki "aaa kotki dwa", "sto lat", "wlazł kotek na płotek" "woogie boogie"
Jak obserwuję inne dzieci w jej wieku są dużo bardziej rozgarnięte a moja jest taka lekko wyobcowana, zawsze ciekawska świata, lubi chodzić swoimi ścieżkami. Co prawda z czasem się robi coraz bardziej spokojna, rzadziej ucieka, bardziej posłuszna.
Czy jest się czym martwić czy popadam w paranoję? Najbardziej się martwię tymi przykładami z początku postu.
Jacek. - Gość
- Brak przyrostu masy ciała i wzrostu u Dwulatka
- Dermografizm
Dzień dobry,moja córka od urodzenia ma na ciele czerwone plamki, które...
Forum: Choroby dziecięce - Waga 12 kg u trzylatki - niedowaga?
Proszę o pomoc w ocenie sytuacji mojej córki. Ma 36 miesięcy i waży 12 kg....
Forum: Przypadki pediatryczne - Siniaki
Witam. Jestem mamą 10letniego chlopca. Co jakis czas pojawiaja sie u niego na rekach...
Forum: Choroby dziecięce
- Tematy:
- specjalista
- pediatria