Kochani krostki na nóżkach i raczkach dziecko 4 letnie co to może być ?...
Forum: Przypadki pediatryczne
Temat: pytanie do lekarza (cd. odnosnie pytania o wyniki ALP...) (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/pytanie-do-lekarza-cd-odnosnie-pytania-o-wyniki-alp/watek/7017/1.html#p7017https://www.forumpediatryczne.pl/forum/pytanie-do-lekarza-cd-odnosnie-pytania-o-wyniki-alp/watek/7017/1.html pytanie do lekarza (cd. odnosnie pytania o wyniki ALP...)
witam serdecznie
pisze jeszcze odnosnie mojego wczesniejszego pytania sprzed 3 dni dotyczącego wynikuw fosfatzy itp.
przepraszam ze znowu pytam, ale w poprzedniej wiadomosci nie umiescilam dosc istotnych faktów
W sprawie zaburzen neurologicznych, z tego co juz udalo mi sie ustalic, badania USG przezciemieniowe wykazalo widoczną niewielką asymetrię rogow czolowych komór bocznych lewy szerszy, glęb. rogów lewy 7,8, prawy 5,6mm
sploty naczyniówkowe symetryczne; miąższ mózgu bez ognisk patologicznych, szczelina posrodkowa ok. 7,2mm; przestrzeń podtwardowkowa 5,9mm
w czasie badania powiedziano mi ze to najprawdopodobniej wynik przebytego kiedys wylewu (neurolog nawet o tym nie wspomnial)
Następnie synek mial robione juz dwukrotnie eeg, ktore wykazalo:
1. badanie w czasie czuwania i snu- czynnosc podstawowa stanowi slabo zroznicowany przestrzennie rytm fal theta 4-5 Hz i dość liczne fale delta Hz o amplitudzie do 90uV; w zapisie widocznahipersynhronia zasypiania, elementy morfotyczne snu obecne- wrzeciona snu dobrze wyrazone, symetryczne, asynchroniczne; 14-16Hz i amplitudzie do 100uV, czynnosci napadowej nie zarejestrowano: wniosek zapis z niewielkiego stopnia zmianami ogolnomozgowymi w stosunku do normy wiekowej
2. badanie wykonano w sennosci i snie spontanicznym- cechy bioelektryczne sennosci i snu są wyrazone, w okolicy skroniowej, maksym. środkowa skroń, i centralnej obustronnie, ze zmienną przewagą stron kilkakrotnie widoczne są pojedyncze zespoly fala ostra wolna o amplit. do 120uV: wniosek - zapis z dyskretnymi zmianami zlokalizowanymi w okolicy skroniowej srodkowej i centralnej do dalszej obserwacji
Ponadto dziecko mówi tylko ciągi sylab bez wiekszego sensu, nie potrafi wskazac żądanego przedmiotu (nie interesuje sie tego typu zajęciami) zaczyna dopiero czasem wskazywac paluszkiem cos co chce w danej chwili, choc na dlugo to go nie jest w stanie zająć.
A wczoraj bylam u ortopedy, ktory nawet dobrze go nie zbadal (nie kazal nawet zdjąc ubrania i butow) i stwierdzil ze wszystko w porzadku, rtg bioder tez podobno nie wykazalo zadnych odchylen, a zdjecia kolan nawet nie proponowano
A przeciez juz na pierwszy rzut oka widac ze maluch chodzi na szeroko rozstawionych nogach, ktore najbardziej sa wygięte wg mnie w okolicy kostki do kolna po wewn, stronie (wyglądają jak nawiasy), dziwię się ze mozna tego nie dostrzec
bardzo gorąco proszę o odpowiedz- może jeszcze ma Pani jakies sugestie w oparciu o to co teraz napisalam, co moze dolegac mojemu dziecku? Nie chce narzekac, ale tutejsi lekarze wciaz bagatelizuja sprawę, uwazając ze sie czepiam blachostek (wczesniej stracilam jedno dziecko w 12 tyg ciazy, wiec teraz boje sie podwojnie i wole wszystko sprawdzic zanim bedzie za pozno) Chcialabym pomoc synkowi i zrobic to profesjonalnie
z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
[addsig]Ostatnia edycja:marcianka
- Gość
- Co to może być wizyta u lekarza na jutroForum: Choroby dziecięce
- Pojedyncze epizody gorączki co kilka dni
Dzien dobry, moja szescioletnia corka od konca sierpnia miewa pojedyncze goraczki, dokladnie...
Forum: Choroby dziecięce - Obwód głowy
Witam,Głowa mojego synka w dniu urodzenia miała 34 cm. Teraz syn ma 9 tygodni i...
Forum: Przypadki pediatryczne - ADHD czy TRAUMA?
Proszę o pomoc i udzielenie odpowiedzi na pytania w opisanej poniżej sytuacji....
Forum: Choroby dziecięce