Dzien dobry ... moj synek 10 miesiecy od dluzszego czasu sunie na pupie i nie chce raczkowac ......
Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: Proszę Pediatrę o poradę, bo nie wiem co o tym sądzić... (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/prosze-pediatre-o-porade-bo-nie-wiem-co-o-tym-sadzic/watek/8058/1.html#p8058https://www.forumpediatryczne.pl/forum/prosze-pediatre-o-porade-bo-nie-wiem-co-o-tym-sadzic/watek/8058/1.html Proszę Pediatrę o poradę, bo nie wiem co o tym sądzić...
Powinnam chyba iść do pediatry i porozmawiać osobiście, bo nie wiem co sądzić o zachowaniu synka i co mam z tym zrobić. Lecz najpierw długi wstęp: w sobotę wróciliśmy z letniska,gdzie dziadkowie nauczyli zasypiać na rękach. Od poniedziałku rano jest już lepiej bo zasypia nie noszony ale za to zawsze musi być cycuś. Poza tym nie potrafi już zasnąć w wózku na spacerze. Wygląda to mniej więcej tak: o 10 po pobudce cycuś, potem zabawa, o 12 cycuś, a ponieważ jest śpiący to pakujemy się do wózeczka i na spacerek. I następuje gaworzenie z grzechotkami. Wytrzyma tak jeszcze z godzinę, a potem robi się marudny i senny, ale za żadne skarby świata nie chce usnąć więc wracamy na sygnale do domu. Dostanie cycusia, possie krótko i leniwie (wydaje mi się że leci taka "biała woda" jak czasem mu lub mi wycieknie kropelka) i idzie lulu na godzinę lub dwie (kiedyś nie wymagał tych dwóch ostatnich karmień o 12 i 13).
1. Czy ten jego rytuał zasypiania można nazwać "zasypianiem przy cycu"?
2. Czy on tak często je (pije ?) z powodu upałów?
3. Może zatem zamiast tego drugiego cyca, po godzinie w wózku, powinnam dać mu pić i jeśli tak to co i w jakich ilościach? We wrześniu jedziemy w góry (skończone 5 mies.), czy wtedy też dopajać czy też nie?
4. Jak dopajać - czy między posiłkami, czy przed samym posiłkiem?
5. Czy lepiej dopajać herbatkami ziołowymi czy woda mineralna, jesli tak to czy jeszcze ją trzeba gotować?
6. Czy wakacjach mogę ściągać pokarm w pokoju i zabierać na spacery, żebyśmy nie musieli wracać za każdym razem? Jeśli tak, to jak przechowywać taki pokarm na tych spacerach?
7. Uczyć go picia z butelki czy z kubka-niekapka?
8. Jak w takich turystycznych warunkach (ośrodek wypoczynkowy) dbać o czystość tej butelki lub kubka?
9. Czy jak zacznę dopajać lub karmić na spacerach to nie pójdzie na łatwiznę i dalej będzie chciał i umiał ssać pierś?
10. Czy mogę go spróbować przesadzić do spacerówki (mamy wózek typu 3 w 1) lub podnieść oparcie w gondoli? Może to by coś pomogło na tą bezsenność wózeczkową....
Zrozpaczona i zdesperowana mamusia
Ps. Nie przeszkadza mi to że on usypia tylko przy cycu i często je, tylko to że nie chce spać w wózeczku. Problem w tym, że za dwa tyg. jedziemy na wakacje i jak tak dalej pójdzie, to co 1,5-2 godz. będziemy musieli powracać do pokju na jego drzemki.Ostatnia edycja: - Gość
- Suwa sie na pupie nie chce raczkowac
- Kosmetyki dla dzieci
Czy kosmetyki kolorowe dla dziewczynek, dostępne w sklepach są bezpieczne dla...
Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka - Ciemnozielona kupka niemowlaka
Witam, mam 2 miesięczną córeczkę . Ostatnio robi ciemnozieloną...
- Plamki przy infekcjach wirusowych
U mojego dziecka od pol roku pojawia sie pokrzywka na twarzy w czasie przeziebienia,...