Dzień dobry.Na szyi u synka 7,5 msc. jakiś czas temu (gdy miał ok. 3-4 msc.)...
Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: prosze o pomoc (2)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/prosze-o-pomoc/watek/30784/1.html#p30784https://www.forumpediatryczne.pl/forum/prosze-o-pomoc/watek/30784/1.html prosze o pomoc Gość
Mam 7-miesięczną córeczkę.Nasze kłopoty zaczęły się jak małą skończyła miesiąc.Zaczęły się wymioty,niewilekie ulewania,czkawka,była niespokojna przy piersi i w nocy. Pojawił się także suchy kaszle,który występował tylko w dzień.Pediatra nie stwierdził zmian osłuchowych,przepisał Eurespal, Stodal,Viburcol.Nie było poprawy.Po miesiącu córka dostała Amotaks,przez 10 dni nie przyniósł poprawy i zrobiliśmy rtg płuc.Wykazało niewielkie zmiany,stwierdzono śródmiąższowe zapalenie płuc.Byłyśmy w szpitalu od 20 do 30 grudnia.Córka brała Biofuroksym,Mucosolvan i inhalacje z soli fizjologicznej.Zmian osłuchowych w dalszym ciągu nie było..Bez poprawy.Drugie rtg wykazało lekką poprawę.Wdrozono Summamed.Kaszel nie ustępował.Dodam jeszcze,że wyniki były lekko podwyższone,enzymy wątrobowe również.Skierowano córkę na konsultacje do Kliniki Gastroenterologi z podejrzeniem refluksu żoładkowo-przełykowego.W klinice zrobiono córce pasaż przewodu pokarmowego,który wykazał dość wysoki refluks w pozycji Trandelenburga.Na tej podstawie i na podstawie ogólnych objawów stwierdzono refluks.Córka brała przez 4 tygodnie Lanzoprazol(uczestniczyła w projekcie badawczym),dostawałą zagęszczacz przed posiłkami.Poprawy nie było.Dostała Losec,któy brała przez kolejnych 8 tygodni.Kaszel nie mijał.W międzyczasie stwierdzono skazę białkową(jednorazowa obecnośc żyłęk krwi w kupce,zaczerwienione policzki).W chwili obecnej córka skończyła brać Losec,a kaszel nie minął.Wymioty ustały po dwóch miesiącach,ulewania były sporadyczne.Pediatra skierował nas na badanie chlorków w pocie,wynik wyszedł dobry (4,7L mmol/l).Dodam,że córka urodziła się po cięciu cesraskim z wagą 3750,obecnie waży 6800.Ma bardzo słaby apetyt,robi brzydkie kupki,śmierdzące.Podczas pobytu w szpitalu robiono córce badanie kału,wykazało obecność E.coli.Inne wyniki były dobre.Bardzo często oddaje gazy.Od ponad miesiąca dostaje Nutramigen,sporadycznie pierś,a także przetwory warzywne i owocowe.Przez jakiś czas miałą problemy z wypróżnianiem się,ale było to chwilowe.Teraz jest ok.Córka jest wesoła,pogodna,raczkuje,próbuje chodzić.Córka często kich i bardzo trze oczka.Od dwóch tygodni(jeszcze w trakciepodawania Losecu) ulewania się zwiększyły,po jedzeniu odbija się córce z odruchem wymiotnym,często wymiotuje.W nocy śpi spokojnie prze 3,4 godziny,a potem chodzi po łóżku,popłakuje,postękuje,oddaje przy tym gazy.Zasypia na kilka minut i wszysko powtarza się od nowa.Obecnie córka ma okresy dobrego apetytu naprzemian z bardzo słabym.Bardzo proszę o pomoc eksperta,bo nie wiem jak mam pomóc córce.
Ostatnia edycja: - https://www.forumpediatryczne.pl/forum/prosze-o-pomoc/watek/30784/1.html#p180773https://www.forumpediatryczne.pl/forum/prosze-o-pomoc/watek/30784/1.html prosze o pomoc Gość
14-05-2007 o 13:57, gość :
Mam 7-miesięczną córeczkę.Nasze kłopoty zaczęły się jak małą skończyła miesiąc.Zaczęły się wymioty,niewilekie ulewania,czkawka,była niespokojna przy piersi i w nocy. Pojawił się także suchy kaszle,który występował tylko w dzień.Pediatra nie stwierdził zmian osłuchowych,przepisał Eurespal, Stodal,Viburcol.Nie było poprawy.Po miesiącu córka dostała Amotaks,przez 10 dni nie przyniósł poprawy i zrobiliśmy rtg płuc.Wykazało niewielkie zmiany,stwierdzono śródmiąższowe zapalenie płuc.Byłyśmy w szpitalu od 20 do 30 grudnia.Córka brała Biofuroksym,Mucosolvan i inhalacje z soli fizjologicznej.Zmian osłuchowych w dalszym ciągu nie było..Bez poprawy.Drugie rtg wykazało lekką poprawę.Wdrozono Summamed.Kaszel nie ustępował.Dodam jeszcze,że wyniki były lekko podwyższone,enzymy wątrobowe również.Skierowano córkę na konsultacje do Kliniki Gastroenterologi z podejrzeniem refluksu żoładkowo-przełykowego.W klinice zrobiono córce pasaż przewodu pokarmowego,który wykazał dość wysoki refluks w pozycji Trandelenburga.Na tej podstawie i na podstawie ogólnych objawów stwierdzono refluks.Córka brała przez 4 tygodnie Lanzoprazol(uczestniczyła w projekcie badawczym),dostawałą zagęszczacz przed posiłkami.Poprawy nie było.Dostała Losec,któy brała przez kolejnych 8 tygodni.Kaszel nie mijał.W międzyczasie stwierdzono skazę białkową(jednorazowa obecnośc żyłęk krwi w kupce,zaczerwienione policzki).W chwili obecnej córka skończyła brać Losec,a kaszel nie minął.Wymioty ustały po dwóch miesiącach,ulewania były sporadyczne.Pediatra skierował nas na badanie chlorków w pocie,wynik wyszedł dobry (4,7L mmol/l).Dodam,że córka urodziła się po cięciu cesraskim z wagą 3750,obecnie waży 6800.Ma bardzo słaby apetyt,robi brzydkie kupki,śmierdzące.Podczas pobytu w szpitalu robiono córce badanie kału,wykazało obecność E.coli.Inne wyniki były dobre.Bardzo często oddaje gazy.Od ponad miesiąca dostaje Nutramigen,sporadycznie pierś,a także przetwory warzywne i owocowe.Przez jakiś czas miałą problemy z wypróżnianiem się,ale było to chwilowe.Teraz jest ok.Córka jest wesoła,pogodna,raczkuje,próbuje chodzić.Córka często kich i bardzo trze oczka.Od dwóch tygodni(jeszcze w trakciepodawania Losecu) ulewania się zwiększyły,po jedzeniu odbija się córce z odruchem wymiotnym,często wymiotuje.W nocy śpi spokojnie prze 3,4 godziny,a potem chodzi po łóżku,popłakuje,postękuje,oddaje przy tym gazy.Zasypia na kilka minut i wszysko powtarza się od nowa.Obecnie córka ma okresy dobrego apetytu naprzemian z bardzo słabym.Bardzo proszę o pomoc eksperta,bo nie wiem jak mam pomóc córce.Ostatnia edycja: - Gość
- Zgrubienie na szyi u niemowlaka
- Czerwona skóra glowy
Witam, mój synek właśnie skończył 3miesiace i niestety jeszcze ma...
- Suwa sie na pupie nie chce raczkowac
Dzien dobry ... moj synek 10 miesiecy od dluzszego czasu sunie na pupie i nie chce raczkowac ......
- Proszę o pomoc w ankiecie
Mam ogromną prośbę do rodziców dzieci w wieku od 6 miesięcy do 6 lat...