Mój synek ma 6 miesięcy. Został skierowany do neurologa ze względu na...
Forum: Przypadki pediatryczne
Temat: Prośba o pomoc w diagnozie - kupki z krwią i śluzem (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/prosba-o-pomoc-w-diagnozie-kupki-z-krwia-i-sluzem/watek/475501/1.html#p475501https://www.forumpediatryczne.pl/forum/prosba-o-pomoc-w-diagnozie-kupki-z-krwia-i-sluzem/watek/475501/1.html Prośba o pomoc w diagnozie - kupki z krwią i śluzem
Witam
Bardzo proszę o pomoc.
Mój 5-cio miesięczny synek (urodzony w 38 tyg. waga 2480g), karmiony piersią, zrobił kupkę z niewielką ilością śluzu i krwi (niteczki). Na następny dzień kupka znów była ze śluzem i krwią (taka sama ilość). Pozostałe kupki były normalne. Mały nie gorączkował, nie miał wysypki, żadnych oznak choroby. Po 3 dniach takich kupek (1-2 dziennie z krwią, pozostałe tylko ze śluzem) udaliśmy się do szpitala na badania. Poniżej przedstawiam wypis ze szpitala z prośbą o diagnozę. W szpitalu stwierdzono uczulenie na białko mojego mleka i nakazano mi zrezygnować z karmienia piersią i zastosować Bebilon Pepti. W ciągu 6 dni karmienia sztucznego kupki rzeczywiście nie zawierały ani śluzu ani krwi,ale ja bardzo chciałam karmić piersią, więc po konsultacji z innym pediatrą powróciłam do karmienia naturalnego z zastosowaniem diety wykluczającej białko krowie. Kolejne kupki były bez krwi, ale rzadkie, wodniste, ze śluzem, w kolorze musztardowym. Niestety pewnego dnia zjadłam troszkę przetwou mleka (nieświadomie) i powróciły kupki z krwią i śluzem. Teraz, czyli po kilku dniach diety bezmlecznej, kupki są albo musztardowe albo zielone (sporadycznie) ze śluzem i 1-2 dziennie z niteczkami krwi, wodniste, ale nie spienione i zauważyłam, że synek płacze przed kupką (czego nie robił wcześniej) i często oddaje gazy (to robił), ale śmierdzące. Brzuszek ma miękki. Stosujemy Dicoflor (1 kapsułka co 2-gi dzień).
Synek miał robione USG brzuszka - bez zmian.
Dodam, że u synka występuje bardzo żywa perystaltyka jelit. Podczas jedzenia ostatnio bardzo się pręży i je niespokojnie.
Cała sytuacja trwa 2 tygodnie.
Synek waży 5700g.
Bardzo chcę karmić piersią, ale obawiam się o zdrowie dziecka. Proszę o wskazanie co może być przyczyną tych kupek i jakie ewentualne badania jeszcze należy przeprowadzić.
Oto wyniki:
Leukocyty 11,28 tys/ul
Erytrocyty 4,37 mln/ul
Hemoglobin 11,60 g/dl
Hematokryt 32,20 %
MCV 73,70 Fl - zaniżone
MCH 26,50 PG
Płytki 439,00 tys/ul
NEUT 23,50 % - zaniżone
LYMPH 60,60 % - zawyżone
MONO 11,20 %
EOS 4,30 %
BASO 0,40 %
Białko CRP 4,00 mg/l
Alat 87,00 U/L – podwyższone
ASPAT 83,00 U/L – podwyższone
Chlorki w surowicy 105,00 mmol/l
Glukoza w surowicy 4,70 mmol/l
Kreatynina w surowicy 0,30 mg/dl
Magnez w surowicy 0,89 mmol/l
Mocznik 1,60 mmol/l
Potas w surowicy 5,00 mmol/l
Sód w surowicy 138,00 mmol/l
Badanie moczu + osad
Barwa słomkowy
Przejrzystość klarowny
PH 5,5
Ciężar włOstatnia edycja: - Gość
- Duże ciemieForum: Przypadki pediatryczne
- Nirmowle nie rośnie
Dzień dobry,mam może nietypowy problem, ale mój synek 5.5miesiaca rosnie bardzo...
Forum: Choroby dziecięce - Ból w okolicach szczęki i ucha
Witam,Moja 19 miesięczna córka od 2 tygodni łapie się w okolicach...
Forum: Choroby dziecięce - Nadmierna potliwość
Witam mój syn ma 9 lat od zawsze bardzo się pocił ale ostatnio zrobiło...
Forum: Przypadki pediatryczne
- Tematy:
- specjalista
- pediatria