co warto stosować u dziecka, któremu często zbierają sie duże...
Forum: Przypadki pediatryczne
Temat: Krew w kale i silne napinania (2)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/krew-w-kale-i-silne-napinania/watek/441044/1.html#p441044https://www.forumpediatryczne.pl/forum/krew-w-kale-i-silne-napinania/watek/441044/1.html Krew w kale i silne napinania
Witam serdecznie, ponieważ podobnych tematów kilka było żaden jednak nie odpowiadał na mój problem z maluszkiem.
Otóż od około tygodnia nasza córeczka która właśnie kończy 2 miesiące zaczęła robić kupki z odrobiną krwi, na początku były to nitkowate ślady krwi w jednej kupce na dzień, po wizycie u pediatry i przebadaniu( pani doktor stwierdziła że wszystko jest ok a powodem może być pękająca śluzówka w odbycie) zaleciła podawanie Lakcidu. Niestety ślady krwi zaczynają pojawiać się coraz częściej, prawie w każdej pieluszce a dziecko jak się napinało przed wypróżnieniem tak dalej bez zmian. Dodam że jest od dłuższego czasu karmione prawie wyłącznie Bebikiem 1, rzadko z piersi, a napinanie przed wypróżnieniem trwa jakieś 1,5 miesiąca. Brak gorączki, nie wymiotuje, ma tylko zaczerwienione okolice odbytu - najprawdopodobniej odparzenie pieluszkowe. Ogólnie dziecko jest spokojne, poza wyjątkiem kiedy to jakieś 2 tygodnie temu zakupiłem opakowanie tego mleka które jakoś nie do końca mi konsystencją pasowało, po 2 dniach karmienia tym mlekiem dziecko zrobiło się bardzo nerwowe i ciągle płakało jakby ją cały czas bolał brzuszek, szybko odstawiłem to opakowanie i zakupiłem z innej partii w innym sklepie, nerwowość ustała - zaczęła normalnie sypiać i robić normalne kupki.
Czy ten przypadek mógłby mieć jakiś wpływ na obecny stan naszej córeczki?
Bardzo proszę o fachową poradę co mam zrobić, bo wizyta lekarza i tak jest przesądzona ale zastanawia mnie czy aby diagnoza pani doktor była właściwa. - https://www.forumpediatryczne.pl/forum/krew-w-kale-i-silne-napinania/watek/441044/1.html#p451800https://www.forumpediatryczne.pl/forum/krew-w-kale-i-silne-napinania/watek/441044/1.html Krew w kale i silne napinania
WITAM
Wydaje mi się,że może to świadczyć o zakażeniu dróg moczowych(BAKTERIE W MOCZU). Warto szybko zrobić badania moczu u malucha (nawet prywatnie nie są drogie,a będzie Pan pewna). Moje przypuszczena wynikają z tego,iż u córeczki znajomych występowały objawy, o których Pan pisze. Sama się zdziwiłam,że objawem zakażenia układu moczowego jest krew w kupce, ale w zasadzie jak potem się dowiadywałam to jest mnóstwo dziwnych objawów przy tym schorzeniu. Po leczeniu już nie było w kupce sladu krwi.Dziewczynka była leczona w szpitalu ale proszę sie jednak nie niepokoić,ponieważ pobyt w szpitalu jest raczej dla malucha w tym przypadku korzystny,ponieważ jeśli jest koniecznośc podawania antybiotyku w zastrzyku to maluszek ma wenflon i nie jest kłuty niepotrzebie, a teraz rodzice mogą być z dziećmi więc nie jest źle. Może się też okazać,że wystarczy lek doustny i nie ma konieczności pobytu w szpitalu. W każdym razie warto zrobić ogólne badanie moczu,aby wykluczyć tą możliwość!!! Jeśli bedzie Pan po skierowanie u lekarza to warto poprosić też o skierowanie na posiew moczu z antybiogramem, ponieważ zdarza się,że w ogólnym badaniu jest ok,a dopiero badania specjalistyczne (posiew) dają pełen obraz. Proszę zakupić jałowy pojemni na mocz, a przed pobraniem moczu podmyć maluszka i przemyć cewkę moczową jałowym gazikiem z rivanolem. Złapanie moczu u takiego brzdąca to nie lada problem, w razie czego proszę kupić woreczki na mocz (inne są dla chłopczyka inne dla dziewczynki ) i potem przelać do jałowego pojemnika (który nalezy otworzyć dopiero przed wlaniem do niego moczu). Mam nadzieję,że nie zanudzam Pana,bo być może już Pan pobierał mocz u dzieciątka,ale w razie czego może przyda się to komuś innemu. To jest tylko moja sugestia w każdym razie warto sprawdzić ten,,trop". Chyba,że faktycznie mleko było z jakiejś feralnej partii. Pozdrawiam. I jeśli to nie kłopot to proszę dac znac czy zawiniło mleko.Ostatnia edycja: - Gość
- co na zatkane uszy?Forum: Choroby dziecięce
- Waga 12 kg u trzylatki - niedowaga?
Proszę o pomoc w ocenie sytuacji mojej córki. Ma 36 miesięcy i waży 12 kg....
Forum: Przypadki pediatryczne - pieluchy
witam, moje dziecko oświadczyło mi ze nie kontroluje moczu w nocy. od lekarza...
Forum: Choroby dziecięce - Szczepienie
Mam pytanie ostatnio dczulałam się 1 lipca czy 14 lipca mogę się...
Forum: Przypadki pediatryczne
- Tematy:
- specjalista
- pediatria