Witam mój syn ma 9 lat od zawsze bardzo się pocił ale ostatnio zrobiło...
Forum: Przypadki pediatryczne
Temat: hiperkalcemia? (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/hiperkalcemia/watek/1254803/1.html#p1254803https://www.forumpediatryczne.pl/forum/hiperkalcemia/watek/1254803/1.html hiperkalcemia?
Witam
Jestem nowa na forum. Mam pytanie. Mojej córeczce kiedy miała 4 miesiące strasznie pociły się stopy i kark, do tego główka z tyłu zrobiła się płaska, a któregoś dnia zauważyłam jakby miękki placek z tyłu czaszki (na środku głowy, nie przy potylicy). Były to nagłe zmiany, bo była silnym dzieckiem, ciemiączko zarastało w normie, wręcz dosyć szybko, a główka miała ładny kształt. Poszłam z nią od razu do lekarza rodzinnego, który kazał zwiększyć witaminę D - trzykrotną dawkę przez 4 dni, a potem dwukrotną przez miesiąc. Nie był natomiast pewny ile mam czekać na poprawę, ani co zrobić potem. Fakt, że po zwiększeniu witaminy pocenie ustąpiło, główka też stwardniała, ale nie dawało mi to spokoju i zabrałam ją do pediatry. Ten zdecydował, że mam podawać kroplę vigantolu do wiosny (był październik). Natomiast na pytanie, czy mam robić jakieś badania odpowiedział nie. Do tego mała miała wtedy przeziębienie, więc obok antybiotyku przepisał jej 3xdziennie wapno i 3xdziennie witaminę C. Wydało mi się tego strasznie dużo, ale stosowałam się do zaleceń. Dodatkowo ponieważ mała miała podejrzenie alergii na białko mleka krowiego miałam odstawić nabiał, ale lekarz zalecił mi picie wapna, żebym ja nie dorobiła się niedoboru.
Mała ma teraz 6 miesięcy, a ja spotkałam dziewczynę, która miała w Warszawie podobny problem i zlecono jej wykonanie badania na poziom witaminy D, wapnia, fosforu i fosfatazy alkalicznej. Zrobiłam je więc na własną rękę i wyszedł podwyższony poziom wapnia 2.75 przy normie do 2.62. I podwyższona fosfataza alkaliczna 365 przy normie do 283. Witamina D i fosfor są w normie.
Pokazałam wyniki pediatrze (już innemu), który uznał, że fosfataza musi być podwyższona, bo mała rośnie, a podwyższonym wapniem nie powinnam się przejmować. Witaminę D kazał nadal podawać. Mi to jednak ciągle nie daje spokoju. Czy to na pewno nie hiperkalcemia? Nie powinnam odstawić witaminy D? Czy podawane miesiąc wcześniej wapno mogło mieć wpływ na wynik? No i to wapno pite przeze mnie... Odstawiłam je oczywiście od razu.
Dodam, że do ukończenia 5 miesiąca karmiłam ją tylko piersią. Później ze względu na częste budzenie w nocy (co godzina) zaczęłam podawać jej zupki i wieczorem kaszę. Kaszę próbowałam robić na sztucznym mleku, ale mała miała od niego zaparcia, więc robię na wodzie.
Czy któraś mama miała podobny problem? - Gość
- Nadmierna potliwośćForum: Przypadki pediatryczne
- Czkawka
Witam mam pytanie bo nie wiem czy inne dzieci też tak mają czy ja panikuje..synek ma...
Forum: Choroby dziecięce - Co to może być wizyta u lekarza na jutro
Kochani krostki na nóżkach i raczkach dziecko 4 letnie co to może być ?...
Forum: Choroby dziecięce - Dziecko 9lat, pytanie o opinie na temat ilosci i rodzaju lekow.
Witam prosze o opinie o lekach przepisanych przez lekarza psychiatre i neurologa córce...
Forum: Przypadki pediatryczne
- Tematy:
- specjalista
- pediatria