Witam,Głowa mojego synka w dniu urodzenia miała 34 cm. Teraz syn ma 9 tygodni i...
Forum: Przypadki pediatryczne
Temat: Gaworzenie i płacz podczas snu (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/gaworzenie-i-placz-podczas-snu/watek/76188/1.html#p76188https://www.forumpediatryczne.pl/forum/gaworzenie-i-placz-podczas-snu/watek/76188/1.html Gaworzenie i płacz podczas snu
Dzień Dobry
Zwracam się z pytaniem co mam robić czy przeprowadzić jakieś dodatkowe badania. Moja córka ma 5 miesięcy i od ok. 3 miesiąca w ogóle nie gaworzy. Jak miała ok. 2 miesięcy to coś nieco gurzyła a teraz zamilkła. Pragnę dodać, że córka miała wylew w główce II stopnia i podczas USG stwierdzono dyskretną asymetrię szerokości komór bocznych. Lewa komora nieco szersza z pogrubiałym splotem naczyniowym . W całości układ komorowy nieposzerzony nieprzemieszczony. Struktury tkanki mózgowej bez zmian patologicznych. Jest to wynik jak córka miała ok. 1 miesiąca. Ruchowo uważam, że rozwija się prawidłowo W wieku ok. 3 miesiąca płynie przekręcała się na brzuch na obydwie strony. Teraz mając 5 miesięcy przekręca się na plecy. Próbuje raczkować. bez problemu na rękach i kolanach przemieszcza się ok. 2-3 metrów. Próbuje siadać z boku i podpiera się na jednej ręce. Nikt jej do tego nie zmusza. W związku z w tym wlewem byłyśmy pod kontrola poradni rehabilitacyjnej i na początku trochę ćwiczyliśmy, ale teraz gdy córka trochę wyprzedza ruchowo swoich rówieśników przestałyśmy. Ale najbardziej niepokoi mnie to,że nie gaworzy czy to może być konsekwencja tego wylewu i jak jej pomóc. Miała badany słuch w 4 dobie życia i wynik był prawidłowy.
Bardzo proszę o porad. I jeszcze jedno każde zasypianie mimo że córka jej zmęczona i oczy jej się zamykają jest z wielkim płaczem. Nieraz już śpi i jeszcze popłakuje.Ostatnia edycja: - Gość
- Obwód głowyForum: Przypadki pediatryczne
- Kopnięcia, skurcze, trzęsawski podczas snu u dwuletniego dziecka
Moja dwuletnia córeczka podczas snu strasznie rzuca nogami. Trwa to nawet kilka godzin,...
- Co to może być wizyta u lekarza na jutro
Kochani krostki na nóżkach i raczkach dziecko 4 letnie co to może być ?...
Forum: Choroby dziecięce - ADHD czy TRAUMA?
Proszę o pomoc i udzielenie odpowiedzi na pytania w opisanej poniżej sytuacji....
Forum: Choroby dziecięce