Witam, mam 2 miesięczną córeczkę . Ostatnio robi ciemnozieloną...
Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: duży obwód głowy (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/duzy-obwod-glowy/watek/42686/1.html#p42686https://www.forumpediatryczne.pl/forum/duzy-obwod-glowy/watek/42686/1.html duży obwód głowy Gość
Witam!
Mój synek gdy miał 4,5 m-ca został skierowany do neurologa w związku ze zbyt dużym obwodem głowy obwód głowy wtedy wynosił 43 a klatki piersiowej 41,5 cm. Miał robione badanie dna oka i usg główki badanie wyszły dobrze został równierz skierowany do poradni zaburzeń metabolizmu badanie krwi wykazało za dużo fosforu w stosunku do wapnia i Pani doktor odstawiła wit D3-usg głowy również uznała za dobre i stwierdziła że duża głowa to cecha dziedziczna (dodam że Ja jak i mój mąż również mielismy duże głowy w dzieciństwie). Jesteśmy cały czas pod opieką neurologa. Synek w tej chwili ma 15 m-cy. USG głowy od maja tego roku nie zmienia się i Pani doktor na USG powiedziała że jest wporządku i że już prawdopodobnie mu tak zostanie. W zeszłym m-cu neurolog podobało się USG głowy powiedizała że dziecko rozwija się bardzo dobrze i że Ona nie ma się do czego przyczepić, w tym m-cu usg było takie samo i juz neurologowi się nie podobało oto wynik niezmienny od maja tego roku : Szerokość przestrzeni płynowych zewnętrznych w okolicy czołowej wynosi 6mm -poszerzone.Szerokość szczeliny podłużnej mózgu w okolicy czołowej wynosi ok. 8mm. Układ komorowy ustawiony pośrodkowo szerokości na górnej granicy normy. Wymiar Huckmanna 57 mm. Komory III i IV nie poszerzone. Zmian ogniskowych nie stwierdzam. Neurolog dała skierowanie do chirurga. Pani chirurg stwierdziła że trzeba zrobić tomograf bo wymiar Huckmanna jest za wysoki podobno norma u dziecka w tym wieku to 40mm. Dlaczego wcześniej ten sam wynik USG był dobry a teraz jest zły? Nic ztego nie rozumiem lekarze za dużo nie mówią. Dodam że ma za duże ciemię 2x2. Pani chirurg stwierdziła że jest małe ale jeszcze za duże - śmieszne. dziecko rozwija się prawidłowo. Wszystko rozumie co się do niego mówi wypowiada pierwsze słowa i ogolnie rozwija się super! Czy rzeczywiście ten wynik USG jest wątpliwy i trzeba zrobić tomograf? Boję się trochę bo takie badanie u tak małego dziecka robi się w znieczuleniu ogólnym. Czy to bezpieczne dla tak małego dziecka. Nie rozumiem lekarzy!!!!!!!! Bardzo proszę o pomoc i o jakąś konkretną odpowiedź bo mnie zaczeli straszyć wodogłowiem. Dlaczego neurolog przez cały rok tylko obserwowała i ten sam wynik ciągle inaczej interpretuje Błagam niech ktoś mi pomożę i rozwieje moje wątpliwości. dodam że synek obwód głowy ma w tej chwili 51 cm i od sierpnia głowa urosła 1cm (97 centyl na siatce).
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
Maja.Ostatnia edycja: - Gość
- Ciemnozielona kupka niemowlaka
- Twarde zgrubienie / Wypuklenie z tylu główki
Dzien dobry. Corka 6 miesiecy. Od 3 miesiecy wyczuwam zgrubienie z tylu glowki na dole. Nikt...
- Czerwona skóra glowy
Witam, mój synek właśnie skończył 3miesiace i niestety jeszcze ma...
- Zgrubienie na szyi u niemowlaka
Dzień dobry.Na szyi u synka 7,5 msc. jakiś czas temu (gdy miał ok. 3-4 msc.)...