Moja córka 6 miesięcy ma taką narosl co to może być?
Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta
Temat: Czy moje dziecko ma dysleksję? (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/czy-moje-dziecko-ma-dysleksje/watek/728361/1.html#p728361https://www.forumpediatryczne.pl/forum/czy-moje-dziecko-ma-dysleksje/watek/728361/1.html Czy moje dziecko ma dysleksję?
Przeczytaj komentowany artykuł: Czy moje dziecko ma dysleksję?
Janusz pisze:1. re: Komentarz a propos postu jajko o zbędności dyknatd czy głośnego czytania, Zgadzam się, w przypadku osf3b ktf3re chcą się rozwijać, przepraszam za określenie intelektualnie-duchowo. Dla takich osf3b każda droga, z książką czy bez jest dobra. Ale ile jest takich osf3b w całej populacji? Obawiam się, że odsetek wraz z postępem cywilizacji medialnej spada. Nie winie za to medif3w, bo to w końcu instrument, od nas zależy jak go wykorzystamy. Za często krytycy medif3w zapominają, ze w każdym urządzeniu jest guzik pozwalający na przełączenie na inny kanał lub wręcz odcięcie się od źrf3dła zła . A czasy kiedy ktoś mądrzejszy decydował co mają masy oglądać szczęśliwie minęły i mamy innych inaczej mądrych patrzących tylko na wskaźnik oglądalności.A co zrobić z tymi, ktf3rzy nie lubią z własnej woli zajmować tak zbędnymi rzeczami jak książki, nauka i tym podobne dyrdymały. Czy akceptujemy powrf3t do dobrych i starych czasf3w wykształconej elity (maks 10% społeczeństwa) i całej reszty dla ktf3rej będziemy produkować specjalne programy telewizyjne (już je zresztą robimy) plus oczywiście sport. Witamy w świecie powieści Witkacego. I tak a propos pamiętam dwa zdarzenia. Lecąc dawno, dawno temu do UK w taksf3wce na Okęcie taksf3wkarz bardzo rozsądnie komentował wiadomość polityczną z zagranicy i to nie tej najbliższej. Widać było, że wie o czym mf3wi, miał gazety do czytania wymagające dużej wiedzy. Jego odpowiednik z Anglii nie był w stanie rozmawiać o niczym innym niż piłce nożnej i lokalnych wiadomościach. O wydarzeniach z polityki w UK, o ktf3rych było głośno nawet w Polsce nic nie słyszał. Czy to jest nasz model docelowy? A nie zapominajmy, że głos w wyborach każdy obywatel ma jeden: czyli proporcja tych co potrafią przeczytać tekst ze zrozumieniem ma znaczenie. Stąd maja sugestia, że jednak i te odrażające dyknatda i głośne czytania może jednak na coś się przyda. Na rf3żnych szkoleniach czasami się prosi ludzi o głośnie przeczytanie tekstu, i przyznam bywało z tym rf3żnie. Bywały orły-sokoły, ktf3re no cf3ż widać było, że czytać potrafią, ale czytać i jednocześnie rozumieć co się czyta o to już było stanowczo za duże wymaganie! Zatem taka skromna sugestia, że może jednak należałoby przynajmniej do pewnego poziomu edukacji wymagać minimalnego poziomu kompetencji, bo inaczej to te 10% sobie raczej nie pogada z 90%. A większość to większość. Przy tam wcale nie sugeruję, że z postu Jajko można było wyciągnąć aż tak dalekie wnioski. Pozwoliłem sobie tylko pociągnąć pewne wątki do skrajności i zobaczyć dokąd nas to doprowadzi.2: re: post Wielce Szanownego Moderatora: 2 lata miałem w domu maturę (niestety już nie moją, a dziecięcia). I muszę się zgodzić z Moderatorem. Bystre, inteligentne małolaty błyskawicznie łapały schematy jakich się od nich oczekiwało. I ze zręcznością prestigitatora produkowały wymagany towar. Podziw ogarniał, jak szybko im montaż wychodził i to jeszcze z użyciem słf3w/tematyki ulubionej przez nauczyciela. Prawdziwi mistrzowie PR. Inne, mniej kojarzące małolaty jechały po schematach na zasadzie copy-paste. I czasami wychodziły brednie. A jak im się na to zwracało uwagę, to miały spojrzenie wyrażające totalne zdumienie, a co chodzi, przecież tak było w tekście źrf3dłowym. Czyli wszystko wg. procedur. A że akurat delikwent/ka źle wykonała copy-paste i wychodzą bzdury to wina źrf3deł a nie autora prezentacji. - Gość
- Dziwna narośl u niemowlaka
- Brak kupy u niemowlaka
Czy mogę podać dziecku czopek na przeczyszczenie, gdy kupy nie ma już ponad 10...
- Guz w sutku u 10 latki
Wyczułam u córki 10 lat w prawnym sutku dość duży guzek. Czy to...
- czym czyścicie uszy dziecka?
czy myślicie, że spray do uszu zawierający olejki jest bezpieczniejszy dla dzieci...
Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka