Witam,Moja 19 miesięczna córka od 2 tygodni łapie się w okolicach...
Forum: Przypadki pediatryczne
Temat: bardzo proszę o radę-bardzo duży spadek żelaza,dziwne wyniki moczu,dziwne objawy u dziecka . (1)
- https://www.forumpediatryczne.pl/forum/bardzo-prosze-o-rade-bardzo-duzy-spadek-zelaza-dziwne-wyniki-moczu-dziwne-objawy-u-dziecka/watek/753055/1.html#p753055https://www.forumpediatryczne.pl/forum/bardzo-prosze-o-rade-bardzo-duzy-spadek-zelaza-dziwne-wyniki-moczu-dziwne-objawy-u-dziecka/watek/753055/1.html bardzo proszę o radę-bardzo duży spadek żelaza,dziwne wyniki moczu,dziwne objawy u dziecka .
Witam
Proszę o pomoc a raczej wskazówkę co robić...
W skrócie córka lat 4 od jakiegoś czasu miała sporadyczne krwawienia z nosa,raz pojawił się incydent dziecko jadło loda i zaczęły krwawić całe dziąsełka a nie było możliwości aby się skaleczyła do tego dochodziło zasinienie oczu dodatkowo od jakiegoś czasu zaczęła się dość mocno pocić.Lekarz zrobił na początek morfologię która wyszła książkowo poza żelazem 170 na moje pytanie skąd to podwyższone żelazo P.dr powiedziała,że tak może być po infekcji-było to pod koniec maja.Lekarka zleciła nam zrobienie powtórnych badań w połowie sierpniażelazo + mocz+tsh.Tak się złożyło że w ostatni poniedziałek córka obudziła się zmieniona na buzi lekko zapuchnięta spała długo.Przez cały dzień zachowywała się normalnie biegała,skakała,miała apetyt nic ją nie bolało.Wieczorem ok 23 dostała temp najpierw 37,7 która gwałtownie skoczyła do 38,8 po obudzeniu córki w celu sprawdzenia czy coś ją boli mała zaczęła uskarżać się na ból szyi z tyłu głowy ból po chwili zmienił się i bolało też z przodu.Po podaniu środka na zbicie temp szyja zaczęła boleć cała-tak jak na "świnkę" podjechaliśmy na pogotowie.Lekarka zbadała dziecko i stwierdziła że nie ma się do czego przyczepić bo gardełko jest tylko minimalnie zaczerwienione -nawet nieżytem gardła tego nazwać nie można,mamy czekać,zbijać temperaturę i zapewne we wtorek wieczorem angina się z tego "wykluje"węzły i reszta ok.Czekaliśmy niestety angina nie wyszła-gorączka po tym jak pojawiła się w nocy z pon na wt i została "zbita" też już nie wróciła-dziecko zachowywało się w pełni normalnie było radosne,miało apetyt.Zaniepokojona incydentem z gorączką i zmianą w wyglądzie dziecka postanowiłam zrobić badania które mieliśmy wykonać w połowie sierpnia.Badania wykonałam w środę,w pt byłam u naszego pediatry w celu konsultacji wyników i aby lekarz jeszcze raz zbadał dziecko.W badaniu ogólnym dziecka dziecko wydaje się być zdrowe-gardło czyste,osłuchowo czysto.Natomiast wyniki badań mamy takie: żelazo pod koniec maja wynosiło 170 w tej chwili 27.Badanie ogólne moczu wg oceny cytometru Leukocyty 42,Bakterie 679. ALAT wyszedł nam 11.
TSH 6.07 Pani doktor zleciła nam zrobić jak najszybciej posiew moczu prosto z gabinetu w pt rano jechałam do laboratorium.Dziecko na weekend dostało Furagine i witc,lekarka kazała przyjść z wynikiem posiewu w poniedziałek wtedy zleci resztę badań. Wczoraj odebrałam przez internet wynik posiewu który brzmi: Drobnoustrojów uropatogennych nie wyhodowano.Do wczorajszego wieczoru nie było żadnych niepokojących objawów-w nocy obudziłam dziecko na przysłowiowe"siusiu"i zobaczyłam zapuchnięte oczka posklejane ropką. Dziś od rana ta sama sytuacja dziecko obudziło się z oczami sklejonymi "ropką" i powieki są zapuchnięte.Dziecko nie gorączkuje,wypróżnia się całkowicie normalnie-nic ją nie boli,nie ma bóli brzuszka,jest radosna, ma apetyt.Dodam że mała ma stwierdzoną silną alergię na środki zapachowe-w ostatnim czasie nie mieliśmy żadnych zmian środków piorących itp aby zapuchnięte oczka mogły być z powodu alergii.Nie wiem czy mam panikować iść na pogotowie gdzie jest dużo chorych dzieci i mała może jeszcze coś podłapać czy czekać do jutra rana do wizyty u naszej pediatry.Jakie badania powinnam jeszcze wykonać dziecku?Jak mam rozumieć taki nagły spadek żelaza?a zaznaczam że dziecko od ostatnich badań gdzie żelazo wyszło 170 nie chorowało wcale-poza incydentem z gorączką w poniedziałek.
Bardzo proszę o jakąś radę bo do jutrzejszej wizyty u pediatry chyba z nerwów umrę ...Z góry bardzo dziękuję...Ostatnia edycja: - Gość
- Ból w okolicach szczęki i uchaForum: Choroby dziecięce
- pieluchy
witam, moje dziecko oświadczyło mi ze nie kontroluje moczu w nocy. od lekarza...
Forum: Choroby dziecięce - Problemy z wypróżnianiem u 2 miesięcznego niemowlaka
Witam, mam taki problem z moim 2 miesięcznym synkiem, W ciągu ostatnich kilkunastu dni...
Forum: Przypadki pediatryczne - Silnie słony pot na główce dziecka
Dzień dobry, pół roku temu odkryłam, że moja córka (obecnie 14...
Forum: Choroby dziecięce
- Tematy:
- specjalista
- pediatria