Zaloguj
Reklama

Żywienie

Przeglądaj w kategorii Żywienie:
Reklama

Jednym z najważniejszych zadań rodziców jest prawidłowe żywienie dziecka. W pierwszym okresie życia najważniejsze jest karmienie piersią, które dostarcza dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych, których dziecko potrzebuje w tym okresie. Karmienie piersią wpływa na prawidłowy rozwój dziecka oraz zwiększenie masy ciała. Mleko matki chroni dziecko przed infekcjami, jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Mleko matki jest jednym z najważniejszych elementów mających wpływ na prawidłowy rozwój dziecka.

Zalecane jest, aby karmienie piersią trwało przynajmniej 6 miesięcy. Jeśli karmienie piersią nie jest możliwe lub ograniczone, należy podawać dziecku mleko modyfikowane (mleko zastępcze). Podczas karmienia dziecka mogą wystąpić kolki. Jak poradzić sobie z kolkami niemowlęcymi?

Następnie, gdy dziecko rozpoczyna samodzielne jedzenie, należy stopniowo rozszerzać dietę na kolejne produkty. Wśród zalecanych produktów w diecie dziecka znajdują się: gotowane, zmiksowane warzywa (marchew), owoce (jabłko, banan), kaszki, kleiki, soki przecierowe.

W późniejszym żywieniu wprowadza się kolejne produkty: mięso, owoce (gruszka), warzywa (pomidor), kasze, pieczywo, serki, jogurty.

Ważne, aby dieta dziecka zawierała wartościowe składniki, dzięki temu można uniknąć niedoborów witamin, np. witaminy D.

Wprowadzając do diety dziecka nowe produkty należy obserwować czy dziecko nie ma objawów alergicznych. Jeśli zostanie stwierdzona alergia na białka mleka krowiego, czyli nietolerancja laktozy należy z diety dziecka wykluczyć mleko, kaszki mleczne, jogurty, kefiry, sery, desery mleczne. Zaleca się także wyeliminowanie słodyczy, które mają w składzie dodatek mleka.

Nietolerancja glutenu to kolejny problem w żywieniu dzieci. Gluten to jeden z najczęściej uczulających składników pożywienia. Nietolerancja na gluten polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał przeciwko gliadynie - składnika glutenu. To właśnie obecność tych przeciwciał może doprowadzić do uszkodzenia kosmków jelitowych i rozwoju choroby trzewnej czyli celiakii. Celiakia to trwająca całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego pod wpływem spożycia glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach.

W żywieniu dzieci bardzo ważne są także proporcje pokarmów. Nie wolno przesadzać z dużą ilością słodyczy, które zazwyczaj mają dużo kalorii i cukru, ale prawie żadnej wartości odżywczej. Warto przygotowywać zdrowe, zbilansowane posiłki dla dzieci, aby dziecko rozwijało się prawidłowo. Żywienie dziecka na każdym etapie jego życia jest bardzo ważną kwestią.