Żywienie dzieci
Jakie mleko należy podawać dzieciom?
Mleko jest dobrym źródłem wapnia, witaminy D i białka. W zależności od wieku większość dzieci powinna pić od 2 do 4 szklanek mleka każdego dnia, szczególnie jeśli nie spożywają żadnych innych pokarmów bogatych w wapń, takich jak jogurt, ser czy inne napoje wzbogacone tym pierwiastkiem.
Osoby chore na celiakię mają większe ryzyko przedwczesnej śmierci
Osoby z celiakią częściej umierają przedwcześnie - pomimo większej świadomości choroby i lepszej dostępności żywności bezglutenowej. Wskazało na to badanie szwedzkich i amerykańskich naukowców.
Jak prawidłowo myć ręce? Jak chronić się przed KORONAWIRUSEM?
W ostatnich dniach cała Polska żyje tylko jednym tematem: KORONAWIRUS. Jak wszyscy dobrze wiemy, ważne jest, aby w tym szczególnym czasie dbać o siebie, unikać tłumów, stosować się do zaleceń Ministerstwa Zdrowia, GIS-u oraz WHO, a także – jeśli tylko się da – zostać w domu. Nie zapominajmy jednak cały czas o tym, że powinniśmy cześciej myć ręce. Jak to zrobić prawidłowo? Spójrzcie na poniższą grafikę.
Programy promujące zdrową żywność sposobem na przekonanie dzieci do zdrowych przekąsek?
Niejednokrotnie rodzice młodych pacjentów pytają pediatrów o to, jak przekonać je do tego, aby sięgały one po zdrowe przekąski. W końcu o tym, że często zdecydowanie niełatwo jest przekonać kilkulatka do zastąpienia chipsów czy paluszków owocem lub warzywem, nie trzeba przekonywać ani lekarzy, ani rodziców. Okazuje się jednak, że rozwiązanie może być prostsze, niż można by tylko przypuszczać – naukowcy z Tilburg University w Holandii przekonują, że pomocne w kształtowaniu dziecięcych nawyków żywieniowych może być pokazywanie im odpowiednich programów telewizyjnych.
- Reklama
Sejm przyjął ustawę o podatku od cukru. Czy spowoduje on mniejszą otyłość wśród Polaków?
Sejm przyjął tzw. ustawę cukrową. Resort zdrowia wprowadzenie podatku tłumaczy dbałością o zdrowie Polaków. Czy jednak wprowadzenie kolejnego podatku naprawdę zmniejszy otyłość wśród społeczeństwa? Czy to tylko kolejny sposób na łatanie dziury budżetowej?
Karmienie piersią – najlepszy sposób na zdrowie dziecka!
Kobiecy pokarm jest naturalnym i najlepszym pokarmem, jakie niemowlę może otrzymać. Białka, tłuszcze, węglowodany i sole mineralne występują w nim w proporcjach, których nie posiada żaden sztuczny ekwiwalent, co czyni go idealnie przyswajalnym i bogatym w mikro- i makroelementy. Ważne, by zrozumieć również, jak wygląda cały proces karmienia i jak radzić sobie z towarzyszącymi mu trudnościami.
Mleko modyfikowane – jakie jest najlepsze?
Mleko modyfikowane należy do preparatów zastępczych, które w wyniku procesu obróbki chemicznej zostało jak najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego. Wartościowe mleko modyfikowane zapewnia dziecku istotne dla rozwoju tłuszcze oraz inne składniki pokarmowe (m.in. witaminy).
Nietolerancja laktozy – globalny problem
Problem nietolerancji laktozy towarzyszy człowiekowi, od kiedy mleko pojawiło się w diecie człowieka, jednak dopiero XX wiek przyniósł specjalistyczne badania dotyczące podłoża tego zjawiska. Nietolerancja jest efektem niedoboru enzymu – laktazy, odpowiadającej za trawienie laktozy, zawartej w mleku i przetworach mlecznych. Wachlarz objawów nietolerancji jest szeroki i niestety często mylony z alergią pokarmową, jednak, jak wskazują liczne badania, podłoże obu tych procesów patologicznych jest zupełnie odmienne.
Co Twoje dziecko powinno jeść zimą?
Wartościowe i regularne posiłki to podstawa prawidłowej diety dziecka, która zapewni mu harmonijny rozwój. Zimowe potrzeby dziecięcego organizmu różnią się nieco od tych w pozostałych porach roku. Niskie temperatury, mało słońca, infekcje – wszystko to sprawia, że maluch potrzebuje więcej energii. Dowiedz się, jak powinien wyglądać prawidłowy jadłospis dziecka w porze zimowej.
Dieta wspierająca mały brzuszek dziecka – wskazówki dla mamy
Prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu zależą od wielu czynników, w tym od sposobu żywienia. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w trakcie 6. pierwszych miesięcy życia dziecka pokarmem, który najlepiej spełnia potrzeby malucha, jest mleko mamy. Stanowi ono źródło składników, które mają nieoceniony wpływ na rozwój młodego organizmu, w tym jego dojrzewającego układu pokarmowego. Mały brzuszek maluszka pełni znaczącą rolę – to właśnie w nim zachodzi proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych, które wspierają prawidłowy wzrost i rozwój dziecka.
- Reklama
29 maja – Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego
Każdego roku 29 maja obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego. Inicjatorem tego święta jest Światowa Organizacja Gastroenterologii (WGO). Inicjatywa ta ma na celu zwrócenie uwagi na problem różnego typu schorzeń układu pokarmowego i ich wpływu na nasze samopoczucie.
Przełom w badaniach nad mlekiem mamy
Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO) to 3. pod względem występowania grupa składników stałych pokarmu naturalnego. Ze względu na niezwykle skomplikowaną budowę przestrzenną, dopiero teraz po raz pierwszy udało się otrzymać najważniejszy pod względem występowania HMO.
Uważaj na nadmiar żelaza u Twojego dziecka
Jako rodzic chcesz ustrzec swoje dziecko przed anemią. Być może podajesz mu suplementy, wzbogacone żelazem płatki śniadaniowe czy inne produkty spożywcze. Czy wiesz jednak, że nadmiar tego pierwiastka może być równie groźny jak niedobór? A nawet groźniejszy…
Smak skrobiowy
Człowiek zgodnie ze swoją fizjologią, jest w stanie rozróżnić pięć podstawowych smaków. Należą do nich smak słodki, kwaśny, gorzki oraz słony wraz ze swoją odmianą umami. Każdy ze smaków rozpoznawany jest dzięki specyficznym receptorom, których obecność jest warunkiem zaliczenia danego smaku do grupy smaków podstawowych. Amerykańscy naukowcy, po przeprowadzeniu doświadczenia badawczego odkryli jednak, że człowiek najprawdopodobniej jest w stanie rozróżnić kolejny smak – skrobiowy.
Substancje z kobiecego mleka mogą zapobiegać zakażeniom paciorkowcowym u dzieci
Karmienie piersią jest zalecanym sposobem karmienia w początkowym okresie życia przez wiele organizacji i towarzystw, w tym również przez Światową Organizację Zdrowia. Zalecenia te nie są wydawane bez powodu – mleko matki jest chociażby odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości niezbędnych dziecku substancji odżywczych. Lista korzystnych właściwości kobiecego pokarmu jest długa, a do tego ulega ona wydłużeniu – okazuje się bowiem, że karmienie naturalne może chronić dzieci przed infekcjami paciorkowcami z grupy B.
Soki alternatywą dla owoców i warzyw
Dieta dziecka powinna być zbilansowana oraz zawierać wszystkie, zalecane produkty z piramidy żywieniowej, by dać dziecku możliwość bezpiecznego wzrostu oraz rozwoju. Jak wskazują wyniki badań, dieta dzieci w Polsce jest uboga z grupę produktów, które mają w diecie ogromne znaczenie – mowa o warzywach i owocach. Unikanie owoców i warzyw bywa wynikiem niewiedzy rodziców w tym zakresie i tu widoczna jest duża rola pediatrów, z drugiej jednak strony, sama niechęć dzieci do spożywania tych produktów również stanowi znaczący problem. Na pomoc w tej sytuacji mogą przyjść soki owocowe.
Czy Twoje dziecko posiada … gen otyłości ?
Badania naukowe prowadzone w ostatnich latach jednoznacznie wskazują, że istnieje … gen otyłości ! Osoby, które posiadają uaktywnioną wersję genu, często bezskutecznie walczą z dodatkowymi kilogramami. Wadliwa wersja genu MC4R diametralnie wpływa na upodobania smakowe, co w konsekwencji prowadzi do nadmiernej ochoty na posiłki ciężkostrawne i tłuste.
Wpływ odżywiania na zdrowie psychiczne i fizyczne dzieci cz.1
Od 1980 roku rejestruje się wśród dzieci coraz więcej przypadków alergii, astmy, ADHD i autyzmu. Niektóre statystyki mówią o 50% wzroście tych zaburzeń w ciągu ostatnich 20 lat. Coraz więcej dzieci ma dysleksję oraz różnego rodzaju problemu szkolne. Według niektórych naukowców i lekarzy, problem leży w zachwianiu równowagi wewnętrznego ekosystemu oraz jelitach ("rozszczelnienie barier"). Przyczyną tego stanu są zmiany w środowisku zewnętrznym, stylu życia, diecie, ekspozycji dziecka na toksyny oraz przewlekły stres.
Choroby związane z glutenem. Celiakia, alergia na pszenicę, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Choroby z kręgu glutenozależnych w ostatnich latach znalazły się w kręgu zainteresowań wielu specjalistów w dziedzinie gastroenterologii, żywienia oraz pediatrii. Zaczęto poszukiwać patomechanizmów nietolerancji pokarmowych i opracowywać schemat postępowania w przypadku podejrzenia jej występowania. Celiakia nie jest jedyną chorobą związaną z alergią na gluten. Jak się okazuje nieceliakalna nadwrażliwość na gluten może występować znacznie częściej.
Co wiemy o wodzie dostępnej publicznie?
Umożliwienie dzieciom i młodzieży bezpośredniego korzystania z wody wodociągowej do picia podczas pobytu w placówkach szkolno-wychowawczych jest obecnie szeroko promowane w USA i wielu krajach europejskich.