Omówiono efekty ograniczeń dietetycznych w ciąży i laktacji oraz znaczenie czasu wprowadzania poszczególnych produktów do diety dziecka w aspekcie profilaktyki chorób alergicznych u dzieci.
W szczególności wykazano skuteczność karmienia naturalnego w profilaktyce atopowego zapalenia skóry, zwłaszcza w podgrupie dzieci pochodzących z rodzin obciążonych alergią. Wyłączne karmienie piersią przez 3-4 miesiące (w porównaniu z karmieniem mlekiem modyfikowanym) zmniejsza ryzyko rozwoju atopowego zapalenia skóry u dziecka o średnio 32%, a w podgrupie z rodzinnym obciążeniem alergią zmniejszenie ryzyka azs wynosi nawet 42%.
W odniesieniu do astmy oskrzelowej wyniki są mniej przekonujące. Wykazano wprawdzie korzystny efekt wyłącznego karmienia piersią przez 3 miesiące na zmniejszenie ryzyka świszczącego oddechu w okresie wczesnodziecięcym, nie uzyskano jednak redukcji rozwoju astmy w wieku późniejszym (powyżej 13 lat).
W części badań sugerowano nawet, że wydłużanie wyłącznego karmienia piersią powyżej 4 miesięcy może zwiększać ryzyko rozwoju astmy. Większość ekspertów krytykuje wyciąganie takich wniosków, argumentując, że opisywana korelacja astmy z wydłużeniem karmienia naturalnego wynika najpewniej z naturalnej przewagi dzieci obciążonych genetycznie astmą w podgrupie karmionych naturalnie. Jest bowiem oczywiste, że matki świadome obciążenia rodzinnego astmą lub inną alergią starają się dłużej karmić piersią i w istocie karmią swoje dzieci dłużej. Mechaniczna analiza statystyczna wykazuje wtedy korelację pomiędzy dłuższym karmieniem naturalnym i większym ryzykiem astmy, ale wydaje się, że nie jest to prawdziwy związek przyczynowy a jedynie niedoskonałość metodologiczna badania.
Ciąg dalszy w części drugiej