Zaloguj
Reklama

Zatrucia pokarmowe – na co uważać w trakcie wakacyjnych wyjazdów

Ból brzucha po mleku
Fot. panthermedia
Ból brzucha po mleku
(0)

Lody, ciasta, ciastka z kremem… Lato sprzyja jedzeniu na świeżym powietrzu, wychodzeniu do barów, kawiarni. Niestety wysoka temperatura i nieprawidłowe sposoby przechowywania żywności mogą doprowadzić do wystąpienia zatrucia pokarmowego, które jest groźne zwłaszcza dla dzieci.

Reklama

Co zrobić, gdy wystąpią objawy zatrucia

W przypadku, gdy podejrzewamy, że zatrucie pokarmowe dosięgło dziecka, warto skonsultować się z lekarzem. Silne wymioty, biegunka i gorączka mogą prowadzić do szybkiego odwodnienia, co jest bardzo niebezpieczne dla malucha. Lekarz może przepisać leki na receptę, które zmniejszają przepuszczalność błony śluzowej jelit. W przypadku, gdy lekarz zauważy objawy odwodnienia, możliwe, że skieruje dziecko do szpitala, ponieważ uzna za stosowne podanie kroplówki z elektrolitami. Nie bagatelizujmy objawów zatrucia – dziecko odwadnia się o wiele szybciej niż dorosły!

Sposoby ochrony przed zatruciami

Kluczowe jest przestrzeganie zasad higieny – pamiętajmy o myciu rąk w trakcie przygotowywania posiłku, jak i przed jedzeniem. Nie pozostawiajmy jedzenia poza lodówką – wysokie temperatury sprzyjają psuciu się produktów spożywczych. Owoce i warzywa myjmy pod bieżącą wodą. Stosuj osobne deski do krojenia warzyw i mięsa. Nie spożywaj niedogotowanego mięsa. W trakcie wakacyjnych wypadów zwracaj uwagę na sposób przechowywania kupionych ciast czy kanapek – jeśli widzisz, że są przechowywane na słońcu, a nie w lodówce – nie kupuj! Szczególną uwagę warto zwrócić na zapach – kwaśny i nieprzyjemny zapach produktu spożywczego lub charakterystyczne „szczypanie w język” to sygnały, że jedzenie zaczyna się psuć. 

 

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze