Jak powinna wyglądać dieta kobiety karmiącej?

Fot. medforum
Zdrowe jedzenie
Pokarm matki dostarcza dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jak również chroni je przed wieloma infekcjami.
Reklama
Podstawowe zasady diety to:
- jedzenie pokarmu lekko strawnych,
- jedzenie regularne- 4 do 5 posiłków w tym 3 większe (śniadanie, obiad, kolacja),
- urozmaicenie- stosowanie różnych produktów spożywczych wysokiej jakości.
Produktami zalecanymi w diecie matki karmiącej to:
- produkty będące źródłem białka: mleko, sery żółte, sery twarogowe, maślanka, wędliny, ryby, jaja,
- produkty będące źródłem węglowodanów- pieczywo, kasza, ryż, makaron, warzywa, owoce,
- produkty będące źródłem tłuszczów- masło, oleje roślinne.
Wskazane jest picie wód źródlanych i mineralnych, słabej herbaty, mleka, napojów mlecznych. Spożycie soków owocowych nie powinno przekraczać 0,5l bowiem zawierają dużą ilość cukru.
Kobieta musi ograniczyć:
- potrawy ciężko strawne- smażone potrawy, tłuste sery, śmietana, torty, kremy,
- produkty wzdymające- fasola, groch, cebula,
- ostre przyprawy- chilli, pieprz, papryka, musztarda, chrzan,
- produkty konserwowe- potrawy z puszek, koncentraty, wędliny peklowane, produkty barwione i aromatyzowane,
- mocna kawa i herbata,
- napoje alkoholowe.
Według najnowszych badań alergia pokarmowa dotyka 0,5%-17% niemowląt karmionych piersią i 19%- 4,4% niemowląt karmionych sztucznie.
Dieta każdej mamy karmiącej powinna być zbilansowana i zawierać produkty najbardziej tolerowane przez nią i dziecko.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Położna radzi, Poradnik dla rodziców: Dieta matki karmiącej piersią
Reklama