Zaloguj
Reklama

Żywienie w okresie niemowlęcym a ryzyko otyłości i chorób cywilizacyjnych

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Koletzko B, von Kries R, Closa R, Escribano J, Scaglioni S, Giovannini M, Beyer J, Demmelmair H, Anton B, Gruszfeld D, Dobrzanska A, Sengier A, Langhendries JP, Rolland Cachera MF, Grote V.: Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1502S-1508S. Epub 2009 Mar 25.

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Żywienie w okresie niemowlęcym a ryzyko otyłości i chorób cywilizacyjnych
Fot. ojoimages
(0)

Wyniki współczesnych badań naukowych sugerują potrzebę obniżenia stężenia białka w produktach mlecznych dla niemowląt.

Jedną z przyczyn otyłości u nastolatków i dorosłych może być nieprawidłowe żywienie w okresie niemowlęcym. Ważnym elementem profilaktyki chorób cywilizacyjnych wydaje się być stężenie białka w pokarmie podawanym dziecku w pierwszym roku życia. Mleko matki jest mlekiem o stosunkowo niskim stężeniu białka, podczas gdy sztuczne mieszanki mleczne są dość wysokobiałkowe. Efektem jest większy przyrost masy dziecka karmionego sztucznie, co jednak prawdopodobnie nie jest tak korzystne dla zdrowia jak wydawało się jeszcze niedawno. Wyniki współczesnych badań naukowych sugerują potrzebę obniżenia stężenia białka w produktach mlecznych dla niemowląt.

(0)
Reklama
Komentarze