Zaloguj
Reklama

Wpływ upowszechniania się „szybkiego jedzenia” na dietę dzieci

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Pediatrics. 2004 Jan; 113(1 pt 1): 132

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Wpływ upowszechniania się „szybkiego jedzenia” na dietę dzieci
Fot. Pantherstock
(0)

Upowszechnianie się żywności typu "fast food" nieuchronnie prowadzi do otyłości coraz to młodszych grup wiekowych. 

“Fast food” stało się powszechnym składnikiem codziennej diety amerykańskich dzieci i rozpowszechniło się w wielu innych państwach. Wiele badań klinicznych potwierdziło zły wpływ tego modelu odżywiania na zachowanie właściwych proporcji składników odżywczych w posiłkach.

Badaniami objęto grupę 6212 dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 19 lat na przestrzeni lat 1994- 1998. Stwierdzono:

  • 30% dzieci spożywa żywność typu „fast food” codziennie,
  • płeć, rasa, sytuacja materialna nie miały wpływu na odżywianie,
  • dzieci spożywające tego typu żywność każdego dnia spożywały o 187 kcal więcej niż jest wymagane dla ich przedziału wiekowego, więcej przypadało na to tłuszczu -  9 g, cukrów prostych- 24 g a za mało błonnika (o 1,1 g), za mało mleka ( o 65 g) i jarzyn ( o 45 g)

Udowodniono tym samym, że taki model odżywiania nieuchronnie prowadzi do otyłości coraz to młodszych grup wiekowych. 

(0)
Reklama
Komentarze