Wpływ spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 na objawy astmy u dzieci

Fot. Pantherstock
Na podstawie analizy diety 335 dzieci z Australii stwierdzono, że zwiększenie dobowego spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 zmniejsza ryzyko rozwoju astmy.
Reklama
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, zawarte w dużej ilości w rybach, mają silne działanie przeciwzapalne. Badacze z Australii przeanalizowali spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w grupie 335 dzieci (166 z astmą i 169 zdrowych). Wykazano, że dieta z większą zawartością tłuszczów z grupy omega-3 i mniejszą zawartością omega-6 ma korzystne działanie na zdrowie dzieci, zmniejsza bowiem ryzyko rozwoju astmy. Regularne spożywanie ryb może mieć istotne znaczenie w profilaktyce astmy u dzieci.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- J Asthma. 2004;41(3):319-26.
Adres www źródła:
Reklama