Wpływ nadmiernego spożycia napojów o dużej zawartości cukru na rozwój nadciśnienia tętniczego
Autorzy: Dr n. med. Jarosław Kwiecień, specjalista gastroenterolog, specjalista pediatra, Katedra i Klinika Pediatrii w Zabrzu, Śląski Uniwersytet Medyczny
Autor/autorzy opracowania:
- Dr n. med. Jarosław Kwiecień, specjalista gastroenterolog, specjalista pediatra, Katedra i Klinika Pediatrii w Zabrzu, Śląski Uniwersytet Medyczny
Źródło tekstu:
- Nguyen S, Choi HK, Lustig RH, Hsu CY.: J Pediatr. 2009 Jun;154(6):807-13. Epub 2009 Apr 17.
Adres www źródła:
Kategorie ICD:

Do rozwoju nadciśnienia może prowadzić wysokie spożycie napojów o dużej zawartości cukru, takich jak napoje typu cola, lub dosładzane soki i napoje owocowe.
Nadciśnienie tętnicze staje się coraz częstszą chorobą wśród dzieci i młodzieży. Wydaje się, że ma to związek z rozpowszechnieniem się nadwagi i nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Oprócz nadmiernego spożycia soli, do rozwoju nadciśnienia może prowadzić wysokie spożycie napojów o dużej zawartości cukru, takich jak napoje typu cola, lub dosładzane soki i napoje owocowe. Potwierdzają to cytowane badania amerykańskich nastolatków w wieku 12-18 lat wykonane w ramach programu the National Health and Nutrition Examination Survey. Wykazano w nim liniowy związek pomiędzy wielkością spożycia dosładzanych napojów a stężeniem kwasu moczowego w surowicy i wartością skurczowego ciśnienia tętniczego krwi. Profilaktyka nadciśnienia tętniczego powinna uwzględniać unikanie napojów zawierających duże ilości cukru.