Zaloguj
Reklama

Wpływ diety ubogowęglowodanowej na nastrój i funkcje poznawcze

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • D\\\'Anci KE, Watts KL, Kanarek RB, Taylor HA. Low-carbohydrate weight-loss diets. Effects on cognition and mood. Appetite. 2009 Feb;52(1):96-103

Wpływ diety ubogowęglowodanowej na nastrój i funkcje poznawcze
Fot. Pantherstock
(0)

 

Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu w Massachusetts wykazało, że u kobiet stosujących dietę ubogowęglowodanową znaczącemu pogorszeniu ulegają funkcje poznawcze takie jak pamięć, w porównaniu do osób stosujących dietę ubogokaloryczną bez istotnej redukcji węglowodanów.

W badaniu pięciokrotnie oceniano kobiety w wieku 22 do 55 lat stosujące jedną z dwóch powyższych diet – przed rozpoczęciem ich stosowania, dwukrotnie w trakcie pierwszego tygodnia, w drugim tygodniu i po zakończeniu diety. Podczas oceny stosowano testy badające między inymi uwagę, pamięć świeżą i długotrwałą oraz orientację wzrokowo-przestrzenną. Badano także nastrój oraz uczucie głodu.  

 

Jednocześnie, po zakończeniu diety obserwowano poprawę funkcji poznawczych do poziomu sprzed jej rozpoczęcia.

(0)
Reklama
Komentarze