Zaloguj
Reklama

Spożywanie ryb przez przyszłe mamy wpływa na zwiększenie poziomu inteligencji u pociech

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • News Medica

Spożywanie ryb przez przyszłe mamy wpływa na zwiększenie poziomu inteligencji u pociech
Fot. ojoimages
(0)

Wyniki badania przedstawionego ostatnio w American Journal of Clinical Nutrition, koordynowanego przez University of Granada wykazały, że dzieci matek, które spożywały więcej ryb podczas ciąży, wykazywały wyższy poziom inteligencji słownej, osiągały lepsze wyniki w testach umiejętności motorycznych oraz wykazywały większą ilość zachowań prospołecznych.

Olej z ryby jest podstawowym źródłem kwasów omega-3 takich, jak kwas dokozaheksaenowy (DHA), główny składnik błon komórkowych mózgu. Komisja Europejska potwierdza i wspiera zdrowy wpływ DHA,  który przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu i oczu u płodu oraz niemowląt karmionych piersią.


Celem badań było określenie wpływu ilości spożycia ryb przez przyszłe matki na rozwój płodu.

Według naukowców, stężenie kwasów tłuszczowych we krwi pępowinowej, zależy od genotypu matki i potomstwa. Genotyp matki jest zazwyczaj bardziej powiązany z kwasami omega-6, a genotypy potomstwa są związane z bardziej wydłużonymi łańcuchami kwasów tłuszczowych z serii omega-6.

Ilość DHA przekazywanego do płodu przez łożysko, może mieć decydujące znaczenie dla rozwoju płodu.
(0)
Reklama
Komentarze