Zaloguj
Reklama

Spożywanie ryb przez kobietę w ciąży a ryzyko astmy u jej dziecka

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • J Asthma. 2005 Jul-Aug;42(6):513-8.

Adres www źródła:


Spożywanie ryb przez kobietę w ciąży a ryzyko astmy u jej dziecka
Fot. ojoimages
(5)

Badacze amerykańscy wykonali bardzo dobrze zaprojektowane badanie oceniające ryzyko rozwoju astmy u dziecka w zależności od spożywania ryb przez matkę w czasie ciąży.

Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych mogących mieć korzystny efekt na układ immunologiczny dziecka. Z drugiej strony matki cierpiące na alergię lub astmę, w trosce o nienarodzone dziecko, ograniczają w ciąży spożycie pokarmów alergizujących, do których należą też ryby. Badacze amerykańscy wykonali bardzo dobrze zaprojektowane badanie oceniające ryzyko rozwoju astmy u dziecka w zależności od spożywania ryb przez matkę w czasie ciąży. Okazało się, że u matek nie obciążonych astmą, spożywanie lub nie spożywanie ryb w ciąży nie miało żadnego wpływu na ryzyko astmy u dziecka. Natomiast u matek chorujących na astmę, spożywanie ryb było bardzo korzystne, bowiem znamiennie redukowało ryzyko astmy u dziecka (ryzyko astmy: 0.20; 95% CI = 0.06-0.65).
 
Zwrócono jednak uwagę na istotny fakt, że bardzo ważny jest rodzaj spożywanych potraw rybnych. Mianowicie, spożywanie ryb pod postacią wysoko przetworzonych "paluszków rybnych" miało efekt odwrotny - zwiększało ryzyko astmy u dziecka. Jest to najprawdopodobniej spowodowane dużą zawartością szkodliwych kwasów tłuszczowych "trans", które są obecne w paluszkach rybnych na skutek procesów technologicznych. Najzdrowszą postacią ryb wydają się nieprzetworzone technologicznie tusze i filety.
(5)
Reklama
Komentarze