Zaloguj
Reklama

Spożycie mięsa zmniejsza ryzyko krzywicy i osteoporozy

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Br J Nutr. 2005 Dec;94(6):983-91.

Adres www źródła:


Spożycie mięsa zmniejsza ryzyko krzywicy i osteoporozy
Fot. medforum
(0)

Spożywanie odpowiednich ilości mięsa w codziennej diecie jest czynnikiem zmniejszającym ryzyko krzywicy i osteoporozy.

Główną przyczyną krzywicy i osteoporozy jest niedostateczne spożycie wapnia i witaminy D, ale nie są to jedyne czynniki ryzyka tych schorzeń. Jak wykazały szczegółowe badania specjalistów z zakresu żywienia człowieka z Uniwersytetu w Glasgow, niezależnym czynnikiem znacząco zmniejszającym ryzyko krzywicy i osteoporozy jest regularne spożywanie odpowiednich ilości mięsa. Spośród innych czynników żywieniowych, czynnikiem mogącym zwiększać ryzyko krzywicy było nadmierne spożywanie błonnika.

(0)
Reklama
Komentarze