Zaloguj
Reklama

Spożycie białka w 1 roku życia jako czynnik ryzyka otyłości u dzieci: EU Childhood Obesity Project

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Adv Exp Med Biol. 2005;569:69-79.

Adres www źródła:


Spożycie białka w 1 roku życia jako czynnik ryzyka otyłości u dzieci: EU Childhood Obesity Project
Fot. medforum
(0)

W ramach programu Unii Europejskiej rozpoczęto randomizowane badania metodą podwójnie ślepej próby na 1150 dzieciach, które nie są karmione naturalnie. Dzieci te otrzymują losowo specjalnie przygotowane mieszanki zawierające niższe lub wyższe stężenie białka.

Istnieją wiarygodne dane świadczące o tym, że rodzaj żywienia w 1 roku życia programuje metabolizm dziecka i może mieć wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie ryzyka otyłości. Od dawna obserwowano, że dzieci karmione piersią mają mniejszy odsetek otyłości w wieku późniejszym. Oprócz składu kwasów tłuszczowych ważnym elementem wpływającym na programowanie metaboliczne otyłości może być zawartość białka w pokarmie. Z tego powodu w ramach programu Unii Europejskiej rozpoczęto randomizowane badania metodą podwójnie ślepej próby na 1150 dzieciach, które nie są karmione naturalnie. Dzieci te otrzymują losowo specjalnie przygotowane mieszanki zawierające niższe lub wyższe stężenie białka. Po wieloletniej obserwacji zostanie ocenione czy stężenie białka w diecie niemowlaka ma jakikolwiek związek z ryzykiem rozwoju otyłości.

(0)
Reklama
Komentarze