Zaloguj
Reklama

Nałogowi chipsożercy

Autor/autorzy opracowania:


Nałogowi chipsożercy
Fot. Pantherstock
(0)

Wiele osób wręcz uwielbia jeść chipsy i tłuste potrawy, mimo ich niekorzystnego wpływu na zdrowie. Dlaczego chipsy "uzależniają"?

Endokannabinoidy to substancje podobne do narkotyków. Są one przyczyną nadmiernego, a wręcz nałogowego, jedzenia chipsów i innych tłustych potraw - tak wykazały badania naukowców z University of Kalifornia w Irvine.

Już na samą myśl o pysznych potrawach nasze ślinianki zaczynają produkować duże ilości śliny. Podobny odruch mają szczury. Ich komórki jelitowe, podobnie jak u ludzi, produkują endokannabinoidy. Sam smak wystarczy, aby zapoczątkować produkcję tej substancji.

W eksperymencie gryzoniom dano polizać emulsję zawierającą olej kukurydziany, jednak uniemożliwiono im połknięcie tłustej cieczy. Następnie zmierzono poziom stężenia endokannabinoidów w mózgu, układzie pokarmowym i innych tkankach organizmu. Okazało się, że endokannabinoidy występują jedynie w początkowej części układu pokarmowego oraz ich obecność powoduje u nas uczucie głodu.

Dzięki tym odkryciom, w przyszłości, będzie można walczyć z otyłością, cukrzycą i nowotworami układu pokarmowego. Jednak będzie to trudne, ponieważ tłuste jedzenie jest wszechobecne.

(0)
Reklama
Komentarze