Zaloguj
Reklama

Nadwaga u dzieci a spożycie cukru i tłuszczów

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Materiały naukowe 39 zjazdu Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) - Drezno, 7-10 czerwca 2006

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Nadwaga u dzieci a spożycie cukru i tłuszczów
Fot. Pantherstock
(0)

Wbrew potocznej opinii nadwaga i otyłość u dzieci 4-letnich jest najczęściej związana z nadmiernym spożyciem cukru, a nie tłuszczów.

Naukowcy z Goeteborga przeprowadzili badania diety czterolatków i skorelowali wyniki z pomiarami ich masy ciała. Wykazano, że dzieci z nadwagą i otyłością wcale nie spożywały nadmiernych ilości tłuszczu, wręcz przeciwnie - w tej grupie spożycie tłuszczu było relatywnie niskie. Głównym czynnikiem dietetycznym związanym z podwyższonym BMI było tu nadmierne spożycie węglowodanów, a zwłaszcza najczęściej spożywanego cukru rafinowanego - sacharozy (cukru buraczanego). Nadmierne spożycie sacharozy było też wyraźnie skorelowane z opornością na insulinę, co grozi powikłaniami sercowo-naczyniowymi w wieku dorosłym. Ograniczenie spożycia sacharozy (w postaci słodzonych soków i napojów oraz tzw. przekąsek) powinno być główną metodą zapobiegania nadwadze w krajach europejskich.

(0)
Reklama
Komentarze