Zaloguj
Reklama

Mleko matki optymalizuje ilość pożytecznych bakterii jelitowych

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Journal of Nutrition, 2012; 142 (4): 681 DOI: 10.3945/jn.111.154427

Mleko matki optymalizuje ilość pożytecznych bakterii jelitowych
Fot. ojoimages
(3)

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Illinois pokazują, że oligosacharydy mleczne, produkują krótkie kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do tworzenia populacji korzystnych bakterii w jelitach niemowląt.

Pożyteczne bakterie chronią dziecko przed zakażeniem przez szkodliwe bakterie. W dłuższej perspektywie, pożyteczne bakterie wzmacniają system immunologiczny, dzięki czemu jest on zdolny zwalczyć przewlekłe problemy zdrowotne, takie jak alergie pokarmowe czy astmę.

Powstały skład bakteryjny dostosowuje się do potrzeb dziecka, wraz z jego wzrostem i rozwojem. Jest to bardzo istotne, ponieważ zapewnia dziecku zdrowie i bezpieczeństwo na długo po tym, jak zostaje odstawione od piersi.

Wiele firm jest w stanie już teraz syntetyzować oligosacharydy mleczne. W przyszłości byćmoże będzie można je wykorzystać dla ulepszenia sztucznego pokarmu dla niemowląt.

Istnieją wyraźne dowody, że związki te łączą się z receptorami komórek odpornościowych. Jak dotąd nie mógł tego uczynić żaden probiotyk.

(3)
Reklama
Komentarze