Zaloguj
Reklama

Kwasy tłuszczowe LC-PUFA: istotny czynnik wpływający na inteligencję dziecka

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Acta Paediatr. 2004 Oct;93(10):1280-7.

Adres www źródła:


Kwasy tłuszczowe LC-PUFA: istotny czynnik wpływający na inteligencję dziecka
Fot. medforum
(0)

Zawartość LC-PUFA w mleku matki jest jednym z trzech najważniejszych czynników wpływających na wysokie IQ dziecka w wieku 6,5 lat.

Znanym faktem jest lepszy rozwój psychoruchowy i wyższy współczynnik inteligencji (IQ) u dzieci długo karmionych piersią. Badania ostatnich lat sugerują, że ważnym czynnikiem tłumaczącym to zjawisko może być skład tłuszczowy mleka matki, a zwłaszcza zawartość długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (skrót od angielskiej nazwy: LC-PUFA). Substancji tych nie ma w większości sztucznych mieszanek mlecznych powstałych na bazie mleka krowiego. Badacze z Linkoping (Szwecja) analizowali zawartość LC-PUFA w mleku matek oraz czas trwania karmienia naturalnego i porównywali te parametry z testami inteligencji wykonywanymi u dzieci w wieku 6,5 lat.

Wykazano wyraźny związek IQ oraz inteligencji werbalnej z dłuższym karmieniem piersią. Nie wykazano co prawda bezpośredniego związku IQ dziecka z zawartością LC-PUFA w mleku matki, ale w tzw. analizie wieloczynnikowej zawartość LC-PUFA była jednym z trzech najważniejszych czynników wpływających na IQ dziecka w wieku 6,5 lat. Pozostałe dwa czynniki to długość karmienia naturalnego i długość trwania ciąży (nieco gorsze wyniki u wcześniaków).

(0)
Reklama
Komentarze