IgE-zależna alergia pokarmowa u dzieci z atopowym zapaleniem skóry
Autorzy: Lo YC, Yang YH, Chiang BL.
Autor/autorzy opracowania:
- Lo YC, Yang YH, Chiang BL.
Źródło tekstu:
- J Microbiol Immunol Infect. 2005 Oct;38(5):338-42.
Adres www źródła:
Kategorie ICD:
- Atopowe zapalenie skóry
- Dychawica oskrzelowa
- Inne sezonowe uczuleniowe zapalenie błony śluzowej nosa
- Podwyższony poziom przeciwciał
Kategorie ATC:

Dzieci z AZS w porównaniu z dziećmi z inną chorobą atopową mają znamiennie wyższe całkowite stężenia IgE całkowitego i większy odsetek alergizacji przeciwko poszczególnym alergenom pokarmowym.
Przeanalizowano wyniki specyficznych IgE przeciwko alergenom pokarmowym u 133 dzieci z atopią, wśród których było 59 dzieci z atopowym zapaleniem skóry (AZS) oraz 74 dzieci bez AZS, ale chorujących na astmę i/lub alergiczne nieżyty nosa. Najsilniejszą alergizację w badanej grupie wykazano przeciwko owocom morza (krewetki). Podgrupa dzieci z AZS miała znamiennie wyższe całkowite stężenia IgE i większy odsetek alergizacji przeciwko poszczególnym alergenom pokarmowym. Najwyraźniejsze było to w stosunku do orzechów, białka soi oraz żółtka jaj. Analiza regresji wykazała, że u dzieci z AZS i stężeniem IgE< 1000 kU/l niezależnymi czynnikami ryzyka AZS były dodatnie wyniki specyficznych IgE przeciwko orzeszkom i żółtku jaj.