Zaloguj
Reklama

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jako metoda profilaktyki chorób cywilizacyjnych

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Barclay AW, Petocz P, McMillan-Price J, Flood VM, Prvan T, Mitchell P, Brand-Miller JC.: Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):627-37.

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Dieta o niskim indeksie glikemicznym jako metoda profilaktyki chorób cywilizacyjnych
Fot. medforum
(0)

Cytowana praca jest przeglądem prac naukowych oceniających wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na ryzyko rozwoju różnych chorób z kręgu tzw. chorób cywilizacyjnych.

Tradycyjne podejście do postępowania dietetycznego jako profilaktyki chorób cywilizacyjnych opierało się na ocenie kaloryczności posiłków i zawartości w diecie poszczególnych składników pokarmowych (tłuszczów, cukrów, białka). W ostatnich latach coraz większą popularność zyskuje koncepcja budowania diety w oparciu o ocenę tzw. indeksu glikemicznego posiłków. Im wyższy indeks glikemiczny, tym wyższy jest poposiłkowy wzrost stężenia glukozy w surowicy i tym większe zagrożenie otyłością i chorobami cywilizacyjnymi. Cytowana praca jest przeglądem prac naukowych oceniających wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na ryzyko rozwoju różnych chorób z kręgu tzw. chorób cywilizacyjnych. Wykazano, że taka dieta ma wpływ ochronny w odniesieniu do ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 (RR = 1.40, 95% CI: 1.23, 1.59), choroby niedokrwiennej serca (RR = 1.25, 95% CI: 1.00, 1.56), kamicy żółciowej ( RR = 1.26, 95% CI: 1.13, 1.40) oraz w niewielkim stopniu także na raka piersi (RR = 1.08, 95% CI: 1.02, 1.16). Dokładny mechanizm działania diety o niskim indeksie glikemicznym nie jest poznany, ale wydaje się, że efekt jest wyraźny i w zaleceniach żywieniowych dla ludzi zdrowych i chorych należy promować spożywanie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym.

(0)
Reklama
Komentarze