Zaloguj
Reklama

Dieta kobiety ciężarnej - co jeść a czego unikać

Dieta kobiety ciężarnej - co jeść a czego unikać
Fot. ojoimages
(5)

Coraz więcej kobiet zwraca szczególna uwagę na swoją dietę, będąc w ciąży. Ma ona bardzo duży wpływ na przebieg ciąży, rozwój dziecka czy samopoczucie matki.

Pokarmy kobiety ciężarnej powinny być bardzo zróżnicowane. Nie ulega wątpliwości, iż ciężarna powinna jeść w mniejszych ilościach ale częściej.

W trakcie ciąży kobiety ciężarne powinny unikać m.in.:

  • surowych jaj,
  • mięsa,
  • mleka,
  • ryb (niektórych gatunków),
  • serów pleśniowych,
  • napojów gazowanych,
  • słodyczy,
  • zbyt długo przechowywanych owoców oraz warzyw,
  • kawy oraz mocnej herbaty.

Nie wolno także przyjmować lekarstw oraz suplementów diety bez konsultacji z lekarzem. Wśród zalecanych i korzystnych zarówno dla matki jak i dziecka pokarmów wymienia się m.in.: ryby gotowane, wątróbkę, marchewkę, jaja, cielęcinę, wołowinę, różnego rodzaju kiełki, szpinak, fasolę, groch, migdały, ciemne pieczywo, ryż, pomidory, papryka oraz duże ilości napojów.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do zażywanych produktów w trakcie ciąży należy skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem.

(5)
Reklama
Komentarze