Zaloguj
Reklama

Czy karmienie naturalne zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w wieku dorosłym?

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Am J Clin Nutr. 2006 Nov;84(5):1043-54.

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Czy karmienie naturalne zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w wieku dorosłym?
Fot. medforum
(0)

Dzieci karmione naturalnie mają znamiennie niższy odsetek zachorowań na cukrzycę typu 2 w porównaniu z dziećmi karmionymi sztucznie od urodzenia.

Przeprowadzono systematyczny przegląd piśmiennictwa poświęcony odpowiedzi na pytanie czy karmienie naturalne zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w wieku dorosłym. Zidentyfikowano 23 poprawne metodycznie prace dotyczące tego zagadnienia. Wykazano jednoznacznie, że dzieci karmione naturalnie mają znamiennie niższy odsetek zachorowań na cukrzycę typu 2 w porównaniu z dziećmi karmionymi sztucznie od urodzenia (Odds ratio: 0.61; 95% CI: 0.44, 0.85; P = 0.003). Wykazano także, że nawet w grupie pacjentów dorosłych teoretycznie zdrowych (nie mających rozpoznanej cukrzycy), osoby karmione sztucznie od urodzenia mają tendencję do znamiennie wyższych stężeń glukozy i insuliny na czczo.

(0)
Reklama
Komentarze