Zaloguj
Reklama

Coraz więcej dowodów na korzystne działanie jogurtów

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Am J Clin Nutr. 2004 Aug;80(2):245-56.

Adres www źródła:


Coraz więcej dowodów na korzystne działanie jogurtów
Fot. ojoimages
(0)

Jogurty zawierające żywe kultury bakteryjne mają potwierdzony korzystny wpływ na czynność przewodu pokarmowego.

Coraz więcej doniesień z ostatnich lat informuje o korzystnym wpływie jogurtu zawierającego bakterie produkujące kwas mlekowy takie jak Lactobacillus czy Streptococcus  na fizjologię przewodu pokarmowego. Korzyści ze stosowania jogurtów zawierających żywe kultury bakterii dotyczą zwłaszcza osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego, takimi jak nietolerancja laktozy, zaparcia, choroby biegunkowe, nieswoiste zapalenia jelit, czy nawet rak jelita grubego. Korzystny wpływ odbywa się głównie poprzez oddziaływanie mikroflory zawartej w jogurcie na układ immunologiczny jelit.

(0)
Reklama
Komentarze