Zaloguj
Reklama

Bezpieczeństwo długotrwałego stosowania mieszanek mlecznych zawierających żywe bakterie probiotyczne

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Am J Clin Nutr. 2004 Feb;79(2):261-7

Adres www źródła:


Bezpieczeństwo długotrwałego stosowania mieszanek mlecznych zawierających żywe bakterie probiotyczne
Fot. ojoimages
(5)

Oceniono tolerancję oraz bezpieczeństwo stosowania u dzieci mieszanek mlecznych zawierających żywe szczepy bakteryjne Bifidobacterium lactis i Streptococcus thermophilus.

Mieszanki mleczne zawierające żywe bakterie probiotyczne są coraz częściej stosowane w żywieniu dzieci. Uważa się, że mają one korzystny wpływ na rozwój układu immunologicznego, zmniejszając ryzyko alergii. Należy jednak pamiętać, że mieszanki te są zaprzeczeniem wieloletniej tradycji, że mleko do żywienia niemowląt powinno być jałowe (bez jakichkolwiek bakterii). badacze z John Hopkins University w Baltimore (USA) zbadali 118 dzieci w wieku 3-24 miesięcy. Dzieci losowo otrzymywały przez średnio 210 dni standardowe mleko modyfikowane lub mleko zawierające żywe szczepy bakteryjne Bifidobacterium lactis i Streptococcus thermophilus. Nie było żadnych różnic w rozwoju dzieci na obu typach mieszanek. Nie wykazano żadnych niepokojących objawów związanych ze spożywaniem mleka zawierającego żywe bakterie. Wręcz przeciwnie- u dzieci stosujących te mieszanki stwierdzono rzadsze występowanie kolek i mniejszą częstość infekcji wymagających stosowania antybiotyku.

(5)
Reklama
Komentarze